Endringer i puberteten

Om du holder på å gå gjennom puberteten så har du kanskje merket et par forandringer i kroppen din, som voksende bryst og hofter.

Du vil også ha lagt merke til visse ganske store forandringer i din V-formede sone. Dette er området som begynner rett under navlen og som går ned mellom lårene. Den sonen skaper en form som ligner en V.

For det første kan det finnes kjønnshår der nå, hår som er tykkere og grovere enn håret på resten av kroppen. Og du kan ha merket en liten mengde med vaginalt utflod, en gjennomskinnelig eller kremaktig væske med en veldig lett duft. Ingenting å uroe seg for: dette er helt normalt og noe som alle jenter går igjennom. Og selv om enkelte av disse forandringene virker rare så inntrer de av positive grunner. Kjønnshåret minsker friksjonen for at huden i underlivet ikke skal bli irritert. Og utflod er kroppens måte å holde livmorhalsen ren og skjeden din fuktig, noe som hjelper til med å forebygge infeksjoner.

En annen sak å holde kontroll på er naturligvis mensen. Den første mensen er ofte lys og inneholder kanskje bare en liten mengde blod. Kalles ofte mellomblødning og er mer som små flekker. Eller så kan den første mensen være veldig mørk, nesten brun. Dette kan inntreffe på en svært tilfeldig måte i begynnelsen og derfor kommer du ikke direkte til å kunne se et forutsigbart mønster i menssyklusen din. Nok en gang er det ingenting å bekymre seg for. Mensen din kommer til slutt til å falle inn i et regelmessig mønster.

Når du får kjønnshår og utflod så vil din V-formede sone begynne å lukte mer enn den har gjort tidligere, ettersom svette og bakterier raskt kan samles i en slik varm og fuktig sone. Dette betyr at det er meget viktig å ha en god hygienerutine. Dusj hver dag og ha på rene klær samt bomullstruser som ”puster” for at du alltid skal lukte fresht og føle deg bekvem. Og når du begynner å få mensen skal du bytte hygienebind regelmessig og bruke intimservietter, som Libresse Intimate Wipes, for å holde deg ren.

Skjeden har en selvrengjørende funksjon, så du trenger ikke å vaske inne i den (kalles for ”douching”). Det er nemlig slik at dette kan lede til soppinfeksjoner eller bakteriell vaginose, så unngå å gjør dette. Du merker kanskje også at parfymerte såper, dusjkremer og boblebad gjør den sensitiv. Bruk derfor uparfymerte såper, eller et intimvaskprodukt.

For å holde deg ren og fresh bør du vaske av din V-formede sone etter hvert toalettbesøk, gjerne med Libresse Intimate Wipes, og deretter bruke mykt toalettpapir for å tørke deg. Hold kjønnshårene veltrimmet, eller vokset for å holde den V-formede sonen ren og begrense samlingen av svette og bakterier. Bruk truseinnlegg hver dag, som Libresse DailyFresh, for å holde sonen fresh og beskytte undertøyet ditt.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer