Bilde av kvinne som bruker en kjole i mange lag som ligner en vulva – Libresse

Hvordan slipper du rosa prikker? Hvordan kan du best ta vare på nybarbert hud? Må du gjøre noe i det hele tatt?

Frisyre, barbert eller busk – hvordan du velger å ha underlivet er helt opp til deg. Du skal tross alt trives med ditt eget underliv. Samtidig er det verdt å huske på at kjønnshåret er der av en grunn, det er ikke bare en glipp fra evolusjonens side at det fortsatt finnes.

Hvorfor har du kjønnshår?

Jo, du har kjønnshår for å holde underlivet luftig og for å fjerne fuktighet. Tenk på det som et ventilasjonsanlegg, om det skulle bli for varmt én etasje ned. Det fører mye godt med seg å ha en bra temperatur og luftfuktighet: Det gagner pH-balansen og på den måten reduserer du risikoen for soppinfeksjon – i tillegg til at det gjør huden mindre irritert. Det beskytter også mot klærne, som gnis mot underlivet. En annen morsom ting med kjønnshåret, er at det påvirker feromonene som kroppen sender ut til potensielle partnere. Man kan derfor tenke på kjønnshåret litt som en sjekkereplikk…

Bilde av kvinne som står foran et speil og drar undertøyet fremover så hun kan titte ned i trusene – Libresse

Hæ, bør en ikke barbere eller vokse underlivet?

Du velger selv hva du vil gjøre, om du skal beholde alt, om du vil ha en fancy frisyre, eller om du ikke vil ha noe som helst – valget ligger bare hos deg! Det er ingenting i veien med å beholde alt, være ubarbert og jobbe med det naturen har forsynt deg med. Du gjør derimot underlivet ditt en tjeneste. Men hvis du ønsker å ta bort alt, er det ikke sånn at hele v-sonen blir ødelagt. Det betyr bare at du må ta litt ekstra vare på den ømfintlige huden som kommer fram når du har barbert bort håret. Det er nemlig ikke uvanlig at du kan få inngrodde hår, noe som kan føre til betennelse i hårsekken når du fjerner kjønnshår

Hvordan skal man barbere underlivet?

Har du bestemt deg for at du skal barbere v-sonen, og nå lurer du på hvordan du skal unngå de røde prikkene, den lett irriterte huden og om det finnes noen smarte tips du bør vite om før du starter? Bra, det er viktig å skaffe seg full oversikt før du setter i gang med høvelen mellom beina!

A og O er bra saker: En superskarp barberhøvel og en barberingskrem som passer til din hudtype. Du skal dessuten barbere med og ikke mot hårenes naturlige vekstretning. Vær superforsiktig, for små risp og sår vil du unngå. Det er også viktig å huske på at huden skal være fuktig, og at du ikke trykker høvelen for hardt mot huden. Når du er ferdig med barberingen, er det lurt å vaske underlivet med en mild intimsåpe – som for eksempel vår PureSensitive som er parfymefri og ekstra snill mot sensitiv hud. Etterpå er det fint å smøre huden med en krem som inneholder propylenglykol. En slik krem kan redusere risikoen for hudinfeksjoner, og du slipper kanskje utslett eller kløe etter barbering.

PureSensitive intimpleieserie - Libresse

Vokse eller barbere?

Å vokse underlivet er en annen vanlig måte å fjerne kjønnshår på. Hvis du velger å vokse istedenfor å barbere, tar det litt lenger tid før håret vokser ut, og håret føles heller ikke så hardt. De fleste synes det gjør mer vondt å vokse enn å barbere. En litt kjedelig bieffekt av voksing, er at det er mer vanlig med inngrodde hår i etterkant, noe som kan føre til betennelse i hårsekken. En forsiktig (og her tuller vi ikke; forsiktig(!)) eksfoliering i dusjen kan være med på å forbygge inngrodde hår. Huden blir også gjerne mer irritert når du vokser, og kan bli rødflammet. Dette pleier å gå bort etter noen timer eller en dag. Voksing og barbering er det vanligste, men det finnes andre metoder også.

Hvilke ulike hårfjerningsmetoder finnes?

Det finnes mange måter du kan fjerne hår på. Alle har sine fordeler og ulemper.
  • Voksing
  • Barbering
  • Hårfjerningskrem
  • Trimming
  • Klipping
  • Laser
  • Tråder
  • Epilering

Valget er ditt!

Ja, nå er vi her igjen! Men vi synes det er så utrolig viktig å snakke om det at det er helt naturlig å ha hår nedentil. Alle har forskjellige mengder, og det er en grunn til at det er der. Det er ikke farlig å ta det bort, men det krever at du tar deg litt mer av underlivet ditt. Men du skal også være sikker på at du fjerner kjønnshåret fordi du selv vil, og ikke fordi noen andre har sagt at barbert er bedre. Det er helt enkelt ikke sant. Underlivet ditt, vulvaen din og hele v-sonen din er faktisk helt perfekt akkurat sånn den er, og ingen skal komme her og si noe annet!

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer