Tamponger

Libresse Discreet tamponger finnes i størrelsene Mini, Normal og Super. De har en avrundet topp som gjør de lette å føre in, og buede kanaler som effektivt leder væsken inn i tampongen og bidrar til å forhindre lekkasje. Normal og Super har i tillegg en ultra slim utformning for ekstra komfort, samtidig som de er like sikre som en vanlig tampong takket være super absorberende fibre.

Så enkelt er det å bruke tampong

 1. Vask hendene før du skifter tampong.
 2. Vri plasten av tampongen.
 3. Ta ut snoren og dra i den. Hold tampongen som vist på bildet.
 4. Sitt på toalettet eller stå med det ene benet på en stol.
 5. Forsøk å slappe av i bekkenbunnsmuskulaturen. Før tampongen forsiktig inn i skjeden, den skal så langt inn som mulig. Når tampongen sitter riktig på plass skal du ikke kjenne den. Vask hendene igjen. 
 6. Når du skal ha ut tampongen drar du bara lett i snoren. Tampongen bør ikke kastas i toalettet.

Skift tampong regelmessig, hver 3-8 time. Du kan godt sove med tampong om natten, skift tampong før du legger deg og igjen når du våkner. Bruk bara èn tampong av gangen. Husk å ta ut den siste tampongen når mensen är över.

Velg riktig tampongstørrelse

Det er viktig å velge tampong størrelse etter dine egne behov. Liten blødning velg liten tampong, og større tampong om du blør mer. Prøv deg fram, begynn gjerne med Mini første gangen du bruker tampong. Ofte kan du behøve to ulike størrelser, større for de dager da du blør mye, og mindre for dager med mindre blødning.

Absorpsjon pr tampong

Tabellen over viser antall dråper i forhold til oppsugningsevne, jo flere dråper desto høyere oppsugningsevne.

Informasjon om TSS

TSS (Toxic Shock Syndrome) er en meget sjelden, men alvorlig sykdom som kan ramme menn, kvinner og barn. Den forårsakes av en gift fra en vanlig forekommende bakterie (gule stafylokokker) som ofte finnes i menneskekroppen. Omtrent halvparten av alle tilfeller oppstår hos menstruerende kvinner. TSS har blitt koblet sammen med tampongbruk, men kan også oppstå når tamponger ikke brukes. TSS må behandles i et tidlig stadium, da den ellers kan ha dødelig utgang.

Sykdommen har vanligvis følgende symptomer:

 • plutselig, og høy feber, over 39°C
 • brekninger og/eller diarè
 • matthet og svimmelhet
 • vondt i halsen og hodepine, eller muskelverk
 • rød og varm hud

Hvis noen av disse symptomene oppstar, behøver det ikke være TSS, men ta ut tampongen som et forebyggende tiltak og oppsøk lege. Husk å nevne TSS og att du har mensen. Hvis du tidligere har hatt TSS bør du rådføre deg med din lege før du bruker tampong igjen.