Blood Normal samarbeidspartner Dessu undertøy
Blood Normal collaborator Dessu underwear

Talentene som hjelper oss med å spre #BloodNormal

Hvor mange ganger har vi sett Carrie Mathison i Homeland stikke ut på toalettet for å skifte bind, eller Serena og Blair i Gossip Girl diskutere hvor ille det er å lekke i helt nye bukser?

Mensen er en del av livet, men vises nesten aldri på film og TV. Vi vil prøve å forandre dette, så vi har alliert oss med personer fra hele verden – personer som har en sterk posisjon innen populærkulturen, og som er like engasjerte som oss i å få en slutt på tabuet rundt mensen.
 
Her kan du lese litt om hvem de er, hva de gjør, og hvordan de skal hjelpe oss med å få mensen ut av de mørke krokene og inn i den offentlige samtalen:

DESSÙ

DESSÙ er et fransk undertøymerke som mener at kvinner skal kunne finne sin egen versjon av femininitet uavhengig av stereotyper og klisjeer. Som en del av samarbeidet med oss har designerne deres skapt en unik designertruse med nydelig broderi av Anaïs Albar. Den er en visuell hyllest til mensen – en hyllest som skal bidra til å normalisere og integrere mensen i kulturen vår. Et begrenset antall av disse trusene kommer i salg på Dessüs nettsted.

Saffron Herndon

Saffron er en amerikansk standupkomiker tidlig i tenårene som har stått på scenen med eget materiale siden hun var 7 år. Ifølge Huffington Post har hun «bedre materiale og virker mer scenevant enn folk som er tre ganger så gamle» – vi er enige. Vi ba Saffron om å skrive noen vitser om mensen og ta dem med i standupshowet sitt. Hun bidrar til å normalisere mensen ved å snakke om det på sin kvikke, humoristiske måte. «Alle får kviser, og de kan blø – hvis folk ikke blir skremt av kviseblod, hvorfor skulle de bli skremt av mensenblod? Det er jo bare blod», sier hun

Image of Saffron Herndon behind the scenes for Blood Normal campaign

Julian Hernandez

Julian er et stilikon for menn og stylist fra Stockholm. Han har samarbeidet med store merkevarer, og ble kåret til «mannlig stilikon» av Zalando. I filmen vår ser vi han kjøpe en pakke bind i en matbutikk. Julians støtte til kvinner og normaliseringen av mensen spiller en viktig rolle i kampanjen vår. Han er en av mange menn som bidrar til å åpne opp samtalen, og enda viktigere – han gjør ikke et stort nummer ut av noe som skjer med alle kvinner over hele verden.

Victo Ngai

Victo er en prisbelønt illustratør fra Hong Kong, bosatt i USA. Hun har vært på Forbes' 30 Under 30-liste, og publiseres blant annet av New York Times, NBC, DreamWorks og Apple. For kampanjen vår har hun laget en kort tegneserieroman om en kvinnelig superhelt som er rimelig tøff – hun slåss og bekjemper varulver samtidig som hun har mensen. I filmen vår kan du se nærbilder av en av Victos illustrasjoner med budskapet «no blood should hold us back».

Image of Victo Ngai graphic novel for Blood Normal campaign

Victoire Dauxerre

Victoire er en anerkjent fransk skuespiller, feminist-aktivist og forfatter av Size Zero – en bok om anoreksi. Hun er kjent for å sette fingeren på moteindustriens urealistiske forventninger til kvinnekroppen. Da hun jobbet som modell, slet hun med anoreksi og bulimi, og mistet mensen. I filmen vår spiller hun en fransk kvinne i et middagsselskap som rakrygget roper over bordet til en venn: «Kan jeg låne et bind?»

Tony Gum

Tony er en berømt kunstner fra Sør-Afrika. Hun har tatt en rekke slående selvportretter, og fikk tilnavnet «den kuleste dama i Cape Town» av Vogue.com. Den modige stilen hennes gir mange unge jenter større tro på seg selv, og hun er den perfekte personen til å fronte bevegelsen vår. For kampanjen har hun utarbeidet idéen til og stylet et oppsiktsvekkende selvportrett der hun viser menstruasjonsblod på en abstrakt måte.

Vi har også flere andre dyktige samarbeidspartnere:

Lorena Andrea, en colombiansk skuespiller og sportsmodell som i filmen vår har på seg røde klær der det står «Sangro. No necesito tu aprobacion» (Jeg blør. Jeg trenger ikke din godkjenning).
 
Neil Gaiman, en prisbelønnet engelsk forfatter som blant annet har skrevet tegneserien The Sandman og romaner som Stardust, American Gods, Coraline og The Graveyard Book.
 
Dominique Christina,  en amerikanskfødt forfatter, artist, lærer og aktivist som har spesialisert seg på spoken word-poesi. Et utdrag fra diktet hennes om mensen er med i filmen vår.
 
Lotta Schelin, en svensk fotballspiller som har vært landslagskaptein og representert landet sitt i både EM og VM i fotball, samt OL.
Image of Victoire Dauxerre from Blood Normal campaign film

Sammen med disse sterke stemmene vil vi prøve å gi et mer riktig bilde av mensen i dagens populærkultur. Del gjerne kampanjen vår hvis du er enig med oss! 

Utforsk mer