Research Key Visual

Å gi mensen plass i popkulturen

Se for deg dette: en bar-scene i en TV-serie, der en fyr sier til vennene sine: «Jeg er så tissetrengt» Kvinnen ved siden av ham sier: «Jeg også. Og så må jeg bytte tampong.» Ikke veldig sannsynlig, sant?

Mens både det å gå på toalettet og ha mensen er naturlige, normale deler av livet, er det sannsynligvis bare en av dem som vil havne i et manus eller på en skjerm. I mainstream-kulturen ser det ut til at mensen ofte havner på sidelinjen, skjult, eller rett og slett ignoreres. 
 
Vi synes det er på tide at noe endres. #BloodNormal-kampanjen vår vil bringe mensen ut av mørket og inn i lyset. For å få samtalen i gang har vi laget en film som gir mensen etterlengtet eksponering – når alt kommer til alt vil det utvilsomt bli mindre tabu når det snakkes mer åpent om det. Vi jobber også med en rekke talentfulle mennesker fra hele verden som hjelper oss med å spre budskapet om kampanjen vår.

En nylig global undersøkelse vi gjennomførte avslørte at 37 % av deltakerne aldri har sett en referanse til mensen i filmer, på TV eller i skjønnlitteratur, mens 42 % mener at mensen er unødvendig fraværende i popkulturen.1 Det er mye mer sannsynlig at kvinnelige karakterer blir skåret i to av en motorsag (hva er sjansen for at det skjer?) enn at det vises at noen ber vennene sine om en tampong eller et håndkle fordi de har glemt det (noe som sannsynligvis skjer med enhver kvinne i løpet av livet). Skaper mainstream-kulturen negative konsekvenser i det virkelige liv ved å fremstille en helt normal del av kvinneligheten feilaktig?

Det er klart at popkultur spiller en rolle i formingen av tenåringers utvikling.

En YouGov-studie fant at unge menneskers oppfattelse av sine egne kropper blir mer sannsynlig (32 %) enn gjennomsnittet (26 %) negativt påvirket av kjendiskulturen.2 En annen studie avslørte at ungdommer som ser ungdomsfilmer, har mer sannsynlighet for å ha fordomsfulle kjønnsholdninger og negative stereotypier om kvinnelige vennskap.3
 
Gitt hvor mye popkultur kan gi næring til holdninger og stigma, er det ikke overraskende at 9 av 10 kvinner i det virkelige liv skjuler det faktum at de har mensen.4 Her er noen av de tingene de gjør:

  • Gjemmer sanitærprodukter i en lomme eller i et erme
  • Tar med seg en veske på toalettet for å skjule hygieneprodukter
  • Unngår å bruke hvite/lyse klær
  • Avbryter planer med venner/partner
  • Unngår fysisk aktivitet 
Hvis vi ikke ser en endring i stigmaet rundt mensen, vil problemene i samfunnet bare bli verre.
Og det som er bekymringsfullt er at unge mennesker ofte bærer tyngden av dette kjedelige tabuet. Den samme undersøkelsen fant at 56 % av tenåringer heller ville bli mobbet på skolen enn å snakke om mensen med foreldrene sine (44 %).5 Komikertalentet Saffron Herndon, som er et av de begavede menneskene vi har fått med oss for å hjelpe til med å spre budskapet om #BloodNormal, står på terskelen av ungdomstiden. Hun mener at «hvis vi ikke ser en endring i stigmatiseringen rundt mensen, vil problemene i samfunnet bare bli verre.»
 
Folk som Saffron viser at mensensamtaler ikke alltid trenger å være seriøse, bokstavelige eller lærerike. Siden toaletthumor finnes, hvorfor kan ikke mensen også ha punchlines? Filmer viser jevnlig høydepunkter og nedturer av fødsel i alle faser, så hvorfor ikke vie manus til PMS? Når mensen blir snakket om like mye som barbering, dusjing eller det å spise, vil stigmaet bli borte.
 
Hvis du er fan av Mad Men, husker du kanskje scenen der Sally Draper får sin første menstrusasjon. Nærbildet av hennes blodflekkede undertøy er et sjeldent øyeblikk på TV og et dristig skritt i riktig retning. Og så er det episoden i Girls hvor Jessa får mensen da hun trodde hun var gravid. Popkulturen skriker definitivt ut etter flere scener som disse. Positiv representasjon hjelper med å bryte tabuer, og ved å jobbe med mennesker som er lidenskapelig opptatt av å se forandring, håper vi å vise en bedre vei for fremtidige generasjoner av kvinner.

Kilder

1. 2017 global undersøkelse utført av Essity*
2. https://yougov.co.uk/news/2014/07/14/celebrity-culture-threat-todays-youth/
3. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/107769900808500109 
4. 2017 global undersøkelse utført av Essity*
5. 2017 global undersøkelse utført av Essity*
*Essity bestilte en online undersøkelse blant 10 017 menn og kvinner i alderen 13 til 50 år som bodde i Storbritannia, Frankrike, Nederland, Sverige, Russland, Mexico, Argentina, Sør-Afrika, Kina og Malaysia. Undersøkelsesintervju fant sted mellom 18. april og 9. mai 2017. Feilmarginen for denne studien er +/- 0,98 %. Undersøkelsen ble administrert av Bilendi, et globalt forsknings- og undersøkelsesfirma