Kvinne ser seg mellom beina med et speil – Libresse

Er min vulva normal?

Ja, det er den. Og vi kunne sikkert avsluttet her, men vi tror det kan være bra å finne ut hvordan en normal skjede ser ut – og se litt på kjønnslepper som stikker ut, hvilken farge de har og om underlivets anatomi.

Først må vi snakke litt om dette med «normalt». De siste årene har labiaplastikkirurgi (altså kosmetisk kirurgi av kjønnsleppene) økt betydelig. En av årsakene er at mange ikke synes vulvaen ser normal ut. Det som er litt trist med dette, er at for vulvaer finnes det ingen «normal». Så rent vitenskapelig: Hver vulva er unik, litt som et fingeravtrykk, bare mellom beina da.

Jente ligger på gulvet og leser boka An ode to Vaginas - Libresse

Underlivet og vaginaens anatomi!

Hold fast, for nå – til tross for overskriften – blir det spennende her. Det er nemlig sant at veldig mange aldri har sett på sitt eget underliv med et speil. Derfor er det sannsynligvis ikke så rart at mange egentlig ikke vet hva som er hva der nede. Så vi tror at vi bør finne ut av hva som er hva i underlivet, og hva alle deler av v-sonen kalles. Skjeden eller vagina er de indre delene av kjønnsorganet (hvor vi råder om å ikke vaske deg – fordi den vasker seg selv ved hjelp av utflod). Utenfor kroppen har du vulva som er de ytre delene av kjønnsorganet. Her finner du kjønnsleppene, venusberget og den lille spissen av klitoris som er synlig. Klitoris er en liten rakker som ser liten og ubetydelig ut fra utsiden, men som er stor på innsiden, full av nerver og nøkkelen til en av de største nytelsene. Ok, da håper vi at vi er enige om hva som er hva!

Kvinner i bluser og undertøy som holder en halv grapefrukt foran trusene – Libresse

Hvor mange kjønnslepper har man?

Alt i alt har du fire kjønnslepper, to indre og to ytre, og hvordan de ser ut er veldig forskjellig. Ofte stikker de indre kjønnsleppene ut utenfor de ytre, ofte er den ene lengre enn den andre og de er forskjellige i størrelse. Like ofte er de i samme størrelse, vokser i utakt eller i takt. Det er fordi vi alle er unike i hvordan vi ser ut. Husker du fingeravtrykket mellom beina? Det er sant at det normalt sett, når det kommer til underlivet, er et veldig bredt konsept: Ingen vulva er lik, og de er alle helt perfekte som de er. Ingen plastisk kirurgi er nødvendig for at noen vulva skal bli «normal»! Det som imidlertid trengs er at du – som eier av den perfekte vulva – lærer deg hvordan akkurat du ser ut. Finn fram et speil og se på deg selv. Bli kjent med hver eneste lille bit av ditt underliv, noe som er helt normalt for deg. Og ta av deg de kritiske brillene, tenk i stedet at det du ser er helt perfekt!

Anatomi – vulva, skjede/vagina, klitoris og kjønnslepper.

Illustrasjon av vulva

Hva hvis kjønnsleppene henger utenfor?

Så gjør de det, og som vi har funnet ut er det helt i orden! De aller fleste av oss har ikke sett så supermange vulvaer, med mindre vi tilfeldigvis er gynekologer eller jordmødre. Til tross for vår mangel på å ha sett mange vulvaer, er det et bilde av hvordan ens v-sone skal se ut: Flatt venusberg (selv om navnet indikerer at det kanskje ikke er så veldig flatt...), hårløst, mykt og rosa. Det burde absolutt ikke lukte av den, kanskje tilnærmet som bringebærgelé om noe. Vi må ødelegge forestillingen om hvordan en V-sone ser ut og er. I stedet for å hylle et idealisert bilde som ikke virkelig eksisterer, må vi begynne å hylle forskjellene våre, innse at det perfekte inkluderer alt fra skrått, hengende, lite, mørkt, hårete, langt og så videre! Forsikre deg om at ordet «normalt» betyr det som er normalt for deg. Hvis vi lærer å gjøre det, vil vi lære å elske det underlivet vi ble født med!

Illustrasjoner av forskjellige vulvaer – Libresse

Vær din vulvas største fan!

Vi mener at alle skal føle seg trygge nok til å gjøre akkurat det som føles riktig for seg selv. Ingen skal føle seg presset til å endre seg eller tilpasse seg for å glede noen andre. Da er det i våre øyne viktig å kunne snakke om skjeder, vulva, vagina og kjønnslepper på samme måte som du snakker om mer synlige deler av kroppen din – på en sunn og åpen måte, uten å be om unnskyldning for det. Med de rette ordene kommer stolthet.

Utforsk mer