Ville du anbefalt denne nettsiden til en venn?

Takk for din tilbakemelding!
Bilde av kvinne som ser seg mellom beina med et speil – Libresse

Lang? Fyldig? Liten? Hårete? Sett ordet «for» foran disse ordene, og det blir til kritikk. La være, og se heller forskjellene som noe du bør feire.

Når det gjelder vulvaer og vaginaer mener vi at det ikke er rom for negativ kritikk. Hver eneste en (inkludert din) er fantastisk.  
 
Så hvorfor føler noen kvinner seg ille til mote over sin vulva? I 2016 var det en 45 % økning i labiaplastikk (kosmetisk kirurgi på kjønnsleppene).  
 
Ved å se på sine vulvaer på en mer realistisk måte vil vi at alle kvinner skal se at de er normale og perfekte. Perfeksjon er en oppfatning, et utseede, en form eller en lukt.  

Fakta om det der nede

La oss bare innse at fakta kan være kjedelig. Biologitimene lærte deg kanskje rett navn på kjønnsorganene, men ble du fortalt at klitoris er nøkkelen til en av de beste, gratis gledene? 
 
Nina Brochmann og Ellen Støkken er to medisinstudenter som puster nytt liv i disse temaene. Etter å tilbrakt mye tid på jobb i klinikker for seksuell helse, innså de at det var en alvorlig mangel på relaterbar kunnskap om de kvinnelige kjønnsorganene. Det var et tomrom å fylle, for å si det sånn, så de begynte å skrive boken Gleden med skjeden.
 
I denne boka tar de for seg alt fra myter om jomfruhinnen (ikke alle jenter blør når de mister jomfrudommen), utflod og blod (hva visse lukter kan indikere) og «typisk» lengde på kjønnsleppene (svar: det finnes ingen). 
 
De snakker om begrepet «discomus» for å beskrive skrittet etter en travel dag. Å lese boka er som å sitte sammen med to kloke venner som liker en god spøk, men som aldri ler av vaginaen. 
 
Likefrem prat som dette oppfordrer kvinner til å bli kjent med den mest intime delen av kroppen, fra nytelsen av en orgasme til smertene med PMS. Det er bøker som dette som hjelper oss med å se at «perfekt» og «normalt» kommer i alle formater. 
4_DIC_BLANCHE_The lowdown on grooming your pubic hair_Hero Image 1.png

De perfekte leppene – og hvorfor de ikke eksisterer

Trykk på pause på en pornofilm, og du ville tro at alle venusberg (den puteaktige delen litt overfor skambenet) er nesten flate, at de ytre kjønnsleppene bør være store nok til å gjemme de indre (men ikke for kjøttfulle), og at hele genitalområdet bør være hårløst, glatt og rosa. Men hvis vi tar for oss vulvaene i den virkelige verden, er svært få (om enn noen) slik. 
 
Hvis folk flest har problemer med å endre oppfattelsen av «perfeksjon» til å inkludere forskjeller og «skjønnhetsfeil», er det ikke overraskende. Med mindre du er gynekolog eller jevnlig henger på nudiststrender, er det stor sjanse for at du ikke ser et hav av vulvaer på daglig basis. Hvis vi legger til at kvinnelige kjønnsorganer ikke er høyt oppe på listen over samtaleemner under middagsselskapet, så har du et problem. Fakta er at mange kvinner holder usikkerheten om sine vulvaer for seg selv.  
 
Kallenavn (kusa, høna, fitta) skaper skam, og kvinner bærer byrden av dette ved å føle ubehag, heller enn å føle seg bra, om det fantastiske stedet mellom beina deres. Egenkjærlighet kommer med aksept, så det er på tide at vi tar en ny titt på meningen av «perfekt» og «normal» ved å se på hva som er ekte.

Lille speil på veggen der. Hvem har den beste vulvaen her?

Du, selvfølgelig! Fordi den er din, og det er den eneste du noensinne vil ha. Det er på tide å vise den litt kjærlighet. Å sette et speil mellom beina høres kanskje ikke ut som den beste måten å bruke ti minutter på, men det er den enkleste måten å bli kjent med underlivet ditt på. 
 
Er de indre kjønnsleppene dine lengre enn de ytre? Blir klitoris-«knappen» på den øvre delen av vulva hardere når du tar på den? Er huden på innsiden av de indre kjønnsleppene dine klebrig eller glatt? 
 
Det finnes ikke noe rett eller galt når det gjelder hvordan du bør se ut eller føle deg. Å bli kjent med hva som er normalt for deg tar tid, men det er en bra måte for å bli mer trygg på hvem du er. Når du med selvsikkerhet kan bedømme at alt er i orden der nede, vil du legge merke til det hvis noe endrer seg, og om du bør ta en tur til legen. 
6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image 3.png

Vulvakunst er en greie – og vi liker det

Vi snakker naturligvis ikke om kjønnslepper som holder en malerkost mellom leppene og maler (selv om det har blitt gjort), men vulvaer som blir sannferdig representert i kunst. For ti år siden skapte Jamie McCartney Vaginaveggen (The Great Wall of Vagina) ut av gipsavstøpninger fra 400 forskjellige kvinners kjønnslepper. Han var bekymret for økningen av labiaplastikk, og ønsket å gjøre noe positivt som motsvar: vise kvinner at når det kommer til vulvaer, er hver eneste én unik, og hver eneste én fantastisk. 
 
Hilde Atalanta startet opp @the.vulva.gallery på Instagram for å sette fokus på skjønnheten i forskjellene. Maleriene og tegningene hennes av vulvaer (skapt fra bilder som kvinner sender til henne) er en feiring av vulvaen i alle dens former. 

Kan den som sitter ved siden av meg, lukte vaginaen min?

Tro det eller ei, mange kvinner bekymrer seg for dette. Men det er svært usannsynlig – selv om du lukter litt ekstra noen ganger – at noen vil tenke «Hmmm. Musa til den dama STINKER.»
 
Det er ikke noe som heter en typisk vaginalukt, fordi det finnes ikke en typisk vagina. Noen har prøvd å tappe lukten på flaske (!), men ifølge anmeldelser på Amazon var det ingen stor suksess. 
 
Det virker som om kvinners angst rundt lukten sin kan påvirke alle slags ting, fra å be om det de vil i senga (noen innrømmer at de ikke lar noen gi dem oralsex fordi de tror de lukter for vondt), til å gå glipp av viktige legesjekker fordi de er bekymret for at legen skal bli frastøtt av lukten.
 
Husk at leger har blitt opplært til å se inn i vaginaer, og har kjent, luktet og sett hele spekteret. Helsen din er det viktigste du har, så hvis du tror noe er galt – gå til legen, og hvis du har time til celleprøve – møt opp. 
FINAL_6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image-3.jpg

Meninger er ikke fakta

En gynekolog ble uthengt i media for å ha dumpet kjæresten sin etter at han hadde sagt at vaginaen hennes luktet vondt. Hun skrev et knallhardt svar: «Vaginaen min er fantastisk. Det er derimot ikke din mening om den», hvor hun rådet kvinner til å «… gå til legen hvis du uroer deg for helsen din … hvis noen snakker om kroppen din på noen annen måte enn med vennlighet og omsorg, så er det de som har et problem.»
 
Det er naturligvis ikke bare en intimpartner som kan få deg ned i kjelleren. Den indre stemmen din kan være din verste kritiker. Selv om det er helt vanlig å ha et øyeblikk med tvil, bør du snakke om usikkerhet med en god venn så du ikke er for hard mot deg selv.  

Vær din vulvas største fan

Vi ønsker at alle kvinner skal føle seg trygge på å velge kun det som føles rett for dem. Å aldri føle på press til å endre eller føye seg bare for å tilfredsstille noen andre. Å snakke om vaginaer og vulvaer på samme måte som de snakker om mer synlige deler av kroppen – på en sunn, direkte og åpen måte. 
 
Å oppdage hva som er normalt for deg er det som betyr mest. Da kan du, fremfor alle andre, bedømme hvordan du ser ut, lukter, fungerer og føles.

Utforsk mer

Del Tweet