Vinnende bidrag i konkurransen «Designervagina»

Slik ser en ekte «Designer vagina» ut

Kosmetisk intimkirurgi – en operasjon som forkorter eller omformer vulvaens kjønnslepper slik at de ikke «stikker ut» – er den raskest voksende prosedyren globalt innen kosmetisk kirurgi.empty[1]. Jenter så unge som ni år empty[2] ber om en «Designervagina».

Ingen skal skamme seg over vulvaen sin. Men faktum er at nesten halvparten av alle som har en (ca. 44 %) opplever vulvaskam. Dette fører til at millioner av oss unngår livmorhalskreftkontroller og risikerer helsen sin. Vi bestemte oss derfor for å gi begrepet «Designervagina» en ny betydning. I september 2019 arrangerte vi en konkurranse. Vi ba studenter designe klesplagg som hyller vår vakre og unike vulva fordi de er fantastiske akkurat slik som de er.

Juryen besto av ledende aktører i bransjen, og de fem vinnerne ble tildelt et stipend for å presentere kreasjonene sine. De fantastiske bidragene er vist nedenfor.

Elena Coli:

Jeg jobber med mitt eget selvbilde hver dag, og selv om jeg ikke er imot kosmetisk kirurgi, synes jeg det er problematisk hvis det utføres for å behage menn.

Noen ord fra vinnerne

SANNA KARJALAINEN

«Fanny Square-jakken består av 40 heklede firkanter med unike mønster som feirer at alle vaginaer og vulvaer er forskjellige. Rutene representerer forskjellige hudfarger og også kvinnene som ikke ble født med en vulva eller vagina. Armene symboliserer kjønnshår – nok et tabu. Jeg la til tekstur for å få folk til å berøre den og forhåpentligvis trekke på smilebåndet. Det siste året mitt på universitetet har jeg hatt fullt fokus på vulvaer! Min akademiske avhandling handlet om hvordan ensidig vulvaer fremstilles i kunst og media, hvordan dette har økt etterspørselen etter kosmetisk intimkirurgi og dens effekter på mental helse. Denne konkurransen var derfor som laget for meg!»

Sanna Karjalainens designervagina
Forfatter: Sanna Karjalainen
Sanna Karjalainens skisse av en designervagina
LUCILE MAZEAUD

«Inspirasjonen min kom fra begrepet «vagina dentata» (det latinske ordet for en vulva med tenner), som igjen har blitt inspirert av Medusas hode. I følge mytologien representerer slangene på Medusas hode livssyklusen – fødsel, død, frihet og i noen tilfeller til og med kjønnshår. Jeg ønsket å gjøre noe som blir ansett som «stygt» til noe vakkert og knytte det til det faktum at mange kvinner føler at vulvaen deres ikke oppfyller samfunnets normer. Dette påvirker selvtilliten deres og får dem til å ta drastiske grep. Jeg brukte plantebaserte tekstilfargestoffer og -materialer sammen med broderier som representerte hår for å hylle den naturlige skjønnheten, kvinners rett til å ta sine egne beslutninger og forhåpentligvis slutte å skamme seg over vulvaen sin.»

Lucile Mazeauds designervagina
Forfatter: Lucile Mazeaud
REBECCA DAVIES

«Jeg blir lei meg fordi kvinner og unge jenter vurderer og gjennomgår en prosedyre som er irreversibel. At de velger å endre en intim del av seg selv av estetiske grunner. Jeg ville ikke gå glipp av sjansen til å endre den tankegangen! Jeg hentet inspirasjon fra den britiske Arts and Crafts-bevegelsen. De kjempet mot masseproduksjon og roste håndlagde, unike produkter og deres skavanker. For meg var det viktig å formidle at kvinner ikke trenger å oppfylle noen mal for å være vakre. Som trykk- og tekstildesigner ønsket jeg å reprodusere vulvaer på en elegant måte i mønsteret. Derfor måtte de være en del av blomstene. Selve ordene blomst og hage (lady garden) brukes ofte til å beskrive en vulva. Det føltes helt riktig – blomster blir verdsatt til tross for skavanker og unike blader.»

Rebecca Davies designervagina
Forfatter: Rebecca Davies
Rebecca Davies skisse av en designervagina
KIAN RICHARDS

«Tanken bak kreasjonen min var at vi kvinner liker å kle oss i store, romslige klær etter intime øyeblikk. Jeg lurte på om vi gjør det fordi det er behagelig eller for å skjule kroppen vår. Den frynsete vulvaen fikk symbolisere kirurgi eller kjønnslemlestelse. Jeg ønsket at alle skulle være forskjellige for å vise det fantastiske mangfoldet av vulvaer som finnes. Selv har jeg gått gjennom perioder da jeg skammet meg over vulvaen min, og jeg anser at samfunnet bidrar til dette. Våre unike kropper bør i stedet berømmes slik at vi kan styrke selvtilliten vår. Denne opplevelsen har fått meg til å like kroppen min bedre.»

Kian Richards designervagina
Forfatter: Kian Richards
ELENA COLI

«Jeg hørte på Nirvana-sangen «Heart-Shaped Box» og ble inspirert av verset om kjøttetende orkidéer. Jeg er liker ikke blomster så mye, men jeg liker sære planter! Jeg bruker motorsykkeltemaet fordi jeg liker subkulturen, og hvordan det ble et sted hvor homofile fikk lov til å eksperimentere fritt med sin seksualitet. Lærfetisjen oppsto der blant annet. Jeg undersøkte sortimentet for kvinnelige motorsyklister i Storbritannia og fant VC i London. Selv om plagget mitt ikke er egnet til å kjøre motorsykkel i, ønsket jeg å fange følelsen av frihet og kameratskap som bevegelsen representerer. Resultatet ble noe annerledes, noe maskulint livstykke i skinn i form av en orkidé. Jeg likte virkelig konkurransekonseptet og jobber med mitt eget selvbilde hver dag. Jeg har ikke noe imot kosmetisk kirurgi, men synes det er galt hvis det utføres bare for å behage menn. Det er din egen mening som teller!»

Elena Colis designervagina
Forfatter: Elena Coli
Elena Colis skisse av en designervagina

Ikke mer vulvaskam – bare vulvakjærlighet

Utforsk mer