

Å snakke med datteren din om mensen – er det på tide med en ny tilnærming?
Hvis datteren din nærmer seg puberteten, er det godt mulig at hun er nervøs for å få mensen.
Å finne måter å snakke om det på en åpen og trygg måte vil utgjøre en stor forskjell på hennes opplevelse av mensen. Men hvordan kan du introdusere emnet og komme over flauheten som omgir en jentes første mensen?
Din datters første mensen trenger ikke å være kilde til bekymring, men det er ofte det. Hvis det første møtet med mensen er rykter og spøk på lekeplassen, kan unge jenter utvikle en følelse av frykt, angst og isolasjon rundt det som er på vei. Myter, skam og flauhet gjør ofte at en jente ikke snakker om mensen hjemme, og det kan resultere i at hun stresser over noe som er en helt naturlig del av livet. Det er viktig å tenke nøye over hvordan vi kan snakke med døtrene våre om mensen.
Mensen er en naturlig prosess, men vi lever fortsatt i et samfunn der vi gjemmer bindene i genserermet, der bilder av blodflekker fjernes fra sosiale medier, og der kvinnelige idrettsutøvere vegrer seg for å snakke ut om påvirkningen mensen har på deres prestasjoner.
Forskning som Libresse har utført har kommet frem til at omtrent halvparten av alle kvinner og jenter i Storbritannia synes det er vanskelig å snakke om mensen med venner og familie – inkludert mødre og søstre. De har en følelse av tabu rundt mensen, som om det er noe de bør være flaue over. Dette føres videre til livet som voksen, noe som betyr at selv om en fjerdedel av alle kvinner i reproduktiv alder menstruerer til enhver tid, og gjennomsnittskvinnen tilbringer en åttendedel av livet med mensen, er det allikevel et uvelkomment emne.
«Mensen er en naturlig prosess, men vi lever fortsatt i et samfunn der vi gjemmer bindene i genserermet, der bilder av blodflekker fjernes fra sosiale medier [1] og der kvinnelige idrettsutøvere vegrer seg for å snakke ut om påvirkningen mensen har på deres prestasjoner», sier Nicola Coronado, markedsdirektør i Essity.
Å ta samtalen
Vi må begynne å snakke med døtrene våre om mensen når de er rundt syv år gamle. Selv om gjennomsnittlig alder for å få mensen for første gang er 12, kan den komme så tidlig som i åtteårsalderen, og av og til kommer jenter i puberteten enda tidligere. En studie fra 2010, publisert i US Journal of Pediatrics, viste at jenter når puberteten enda tidligere, og at noen utvikler bryster så tidlig som i seksårsalderen. Ifølge en studie utført av forskere ved University of California, Berkeley School of Public Health, er det mer sannsynlig at jenter i hjem uten en biologisk far kommer i puberteten tidligere. Annen forskning viser at tilstedeværelsen av en stefar i familien også kan trigge at mensen kommer tidligere.
Det er ikke tvil om at samtalene og ryktene vil dukke opp på skolen lenge før datteren din trenger sitt første bind. Så å snakke om mensen på en naturlig måte fra en tidlig alder er viktig for at hun skal føle seg forberedt.
Vi spurte noen unge kvinner om hva de følte rundt emnet, og her er hva de sa: «Snakk med oss om mensen akkurat på samme måten du ville snakket om hudpleie – slik at vi forstår hva som skjer fysisk, og hva vi må gjøre», sa Toni, som lærte om mensen fra en kusine. «Jeg vil vite fakta, men vil ikke egentlig ta samtalen», sier Karli, som er enebarn. «Det ville være flaut, så et brev eller en tekstmelding ville være den beste måten å fortelle meg om mensen på.» «Mamma snakket ikke med meg om mensen før jeg hadde hatt min første og blødd i klærne. Det var jo dumt. Hvis det ikke hadde vært for venninnene mine hadde jeg vært helt utenfor. Så ja, det er flaut, men vi trenger å vite disse tingene. Akkurat som vi trenger å vite hvordan en gjør matematikk», legger Sam til.

Å introdusere emnet
Noen foreldre synes det er avskrekkende å ta menspraten, da de kan føle seg ubekvemme og flaue. Dette er imidlertid noe man kan komme over, spesielt hvis det gjøres gradvis. Ha flere små samtaler, fremfor én stor, så det ikke føles som et svært, skremmende øyeblikk.
Introduser emnet kort i begynnelsen, så hun vet at mensen er noe dere kan snakke om. Vær oppmerksom på lærerike øyeblikk som gir deg en mulighet til å snakke om det. Reklamefilmer for mensbeskyttelse, TV-serier som kommer innom emnet, sportsstjerner og kjendiser som snakker om emner relatert til mensen, sosiale mediekampanjer – alt dette gir deg en inngang til å starte samtalen.
Spør datteren din først hvor mye hun vet om mensen, så hun ikke himler med øynene til svar når du forteller henne noe hun allerede er klar over. Prøv å snakke om dine egne opplevelser med mensen, som tenåring og kvinne, så hun kan relatere seg til emnet på en mer personlig måte. Hold historien positiv eller i det minste med et positivt utfall, så hun ikke får panikk om at det samme vil skje henne. Eller snakk om noe som skjedde med en venn på skolen eller en kvinnelig kjendis som har nevnt mensen i et intervju.
Når hun er klar til å stille spørsmålene, vær forberedt på å svare på en ærlig måte på spørsmål som ‘hvor mye blod vil jeg miste?’ og ‘hva hvis blodet lekker gjennom klærne?’ og ‘vil andre kunne vite at jeg har mensen?’ [1] Og bruk alltid tydelig språk som ‘mensen’, ‘skjeden’, og ‘bind’ (ikke eufemismer som ‘den tiden på måneden’, ‘der nede’ og ‘beskyttelse’) for å unngå forvirring.
Vi lærer dem at det er en hygienekrise fremfor hva det faktisk er – en viktig mulighet til å snakke om kroppen, seksualiteten og helsen vår, hvordan vi modnes og blir eldre, i tillegg til utfordringer rundt kroppsbilde.
Hvis du er åpen med datteren din om prosessen med mensen og hvordan håndtere det, vil det bidra til at hun blir mer trygg med tanke på mensen. Å snakke om mensen, å bli vant med bind og tamponger, og kjenne til de forskjellige stadiene og symptomene, gjør at hele emnet blir mindre mystisk.
Viktigst av alt – unngå å være negativ rundt mensen så hun ikke føler frykt eller motvilje. Ikke snakk om mensen som ‘forbannelsen’, eller ‘den månedlige gjesten’, som høres illevarslende ut. Hold språket positivt, så det bare er en naturlig del av det å bli en kvinne og noe som alle kvinner har til felles.
«Vi lærer dem at det er en hygienekrise», sier Chris Bobel, forfatter av New Blood: Third-Wave Feminism and the Politics of Menstruation, «fremfor hva det faktisk er – en viktig mulighet for å kunne snakke om kroppen, seksualiteten og helsen vår, hvordan vi modnes og blir eldre, i tillegg til utfordringer rundt kroppsbilde.
Avliv mytene
I prosessen med å snakke om mensen er det viktig å avlive mytene, for de kan få datteren din til å føle at mensen er noe å skamme seg over. Hun vet kanskje at det er tull, men det hjelper ikke å høre oppspinn som at mensblod er ‘urent’, eller at menstruerende kvinner får melken til å skille seg bare ved å være i samme rom.
Venner på skolen har kanskje fortalt henne at en tampong kan forsvinne inni henne, at bruk av tampong kan ta livet av henne, eller at hun ikke kan vaske håret eller svømme under mensen. De fleste av disse mytene kommer fra delvise sannheter og feilinformasjon, og selv om datteren din kan mistenke at de er usanne, kan hun bli urolig når hun ikke har alle fakta. Dessverre opprettholder noen kulturer flere ekstreme myter. Faktisk tror 20 % [2] av jenter på landsbygda i India at de ikke må snakke med mannlige familiemedlemmer under mensen.
Andre tilnærminger
Hvis du er alenepappa, bør du ikke føle at du ikke kan snakke med datteren din om mensen. Hvis du imidlertid ser at hun er ukomfortabel med det, kan du prøve å verve en sympatisk tante, kusine eller et annet familiemedlem til jobben, så hun er fullt forberedt. Og sørg for å gi henne trøst når hun er premenstruell. Kjøp den typen beskyttelse som datteren din foretrekker, og sørg for at hun vet hvor det ligger når hun trenger det.
Noen ganger går ikke menssamtalen så bra, hvis datteren din kanskje er for sjenert og flau til å snakke om noe såpass personlig. Men hun vil fortsatt ha spørsmål og følelser å diskutere, så gi henne beskjed senere – via tekstmelding eller brev – om at du alltid vil være tilgjengelig hvis hun ønsker å vite mer.
Et brev lar deg si alt du vil uten frykt for at hun trekker seg unna. Og ikke glem at tenåringer ofte føler seg mer komfortable med å snakke om følelser på tekstmelding eller WhatsApp, så ta gjerne hele samtalen skriftlig hvis det passer henne best.
En god måte å kommunisere om mensen på er gjennom femojier – emojier som spesifikt tar for seg kvinnelige utfordringer. De fleste jenter mellom 16 og 25 år innrømmer at de synes det er enklere å uttrykke seg gjennom emojier, så dette er en rask og enkel måte for å ta opp problemstillinger og følelser dere begge kanskje synes er pinlige.
Libresse har nylig hatt en kampanje for å få lagt seks mensen-emojier til det universelle emoji-tastaturet – ikoner som lar brukerne si ting som ‘mensen’, ‘menssmerter’ og ‘PMS’. Alt for å gjøre det mer naturlig og mindre tabu å snakke om mensen. Dette vil være utelukkende positivt for jenter når de kommer i puberteten.
[Kilde]
[1] http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/
[2] https://www.globalcitizen.org/en/content/8-crazy-cultural-myths-about-periods/