På tide å snakke med din datter om mensen?

Om datteren din er på vei inn i puberteten, er det sannsynlig at hun er nervøs før sin første menstruasjon.

Å finne måter å snakke om temaet på en åpen og selvsikker måte vil gjøre en enorm forskjell for hvordan hun opplever menstruasjonen. Men, hvordan kan du ta opp emnet og komme over de pinlighetene som omkranser en ung jentes første mens?

Din datters første mens trenger ikke være en kilde til uro, men til tross for dette så blir den faktisk ofte det. Om den første kontakten med mensen kommer fra skolegårdsladder og spøk, kan unge jenter utvikle en følelse av redsel, uro og isolering i forhold til det som skal komme. Myter, skam og pinlighetsfølelser gjør ofte at mensen blir et emne som ikke diskuteres i hjemmet, noe som kan føre til at datteren din blir stresset over en sak som egentlig er helt naturlig. Det er helt klart at vi må tenke grundig gjennom hvordan vi skal snakke med våre døtre om mensen.

Menstruasjon er en naturlig prosess, men vi lever fortsatt i et samfunn der vi bruker bind i smug for å skjule dem, der bilder av blodflekker tas bort fra sosiale medier, og idrettskvinner unngår å snakke ut om hvilken påvirkning mensen har på deres prestasjoner.

Forskning som er gjennomført av Libresse har funnet at nesten halvparten av alle kvinner og jenter i Storbritannia synes det er vanskelig å snakke om mensen med venner og familiemedlemmer, inkludert med mødre og søstre. Mensen omgis av en følelse av tabu, som om det var noe som man burde skjemmes over. Og denne følelsen lever siden videre helt inn i voksen alder, hvilket innebærer at det fremdeles anses som et sensitivt emne, selv om en fjerdedel av alle kvinner i fertil alder har menstruasjon akkurat nå og at en kvinne i gjennomsnitt tilbringer cirka en åttendedel av hele livet sitt med mens.

”Menstruasjon er en naturlig prosess, men vi lever fremdeles i et samfunn der vi bruke bind i smug for å skjule dem, der bilder av blodflekker tas bort fra sosiale medier [1] og idrettskvinner unngår å snakke ut om hvilken påvirkning mensen har på deres prestasjoner”, sier Nicola Coronado, markedsføringssjef i Essity Hygiene Products.

Å ta den der samtalen

Vi må begynne å snakke om mensen med døtrene våre, på en generell måte, omtrent ved syv års alder. For selv om jenter i gjennomsnitt begynner å få mens ved 12 års alder, kan det begynne så tidlig som ved 8 års alder og iblant finnes det jenter som kommer i puberteten ennå tidligere. Et studie fra 2010, som ble publisert i US Journal of Pediatrics (det amerikanske magasinet for barneleger), avslørte at jenter begynner å komme i puberteten stadig tidligere. Noen begynte å få bryster allerede i en alder av seks år. Jenter som bor i hjem uten en biologisk far kan ha større risiko for å havne i puberteten i tidlig alder, i henhold til et studie som ble ledet av forskere fra Californias universitet, Berkeley’s School of Public Health (folkehelseskolen i Berkeley). Annen forskning viser at tilstedeværelse av en stefar i familien også kan utløse en tidlig start på mensen.

Det er ingen tvil om at ryktene kommer til å starte på skolen lenge før datteren din har behov for sitt første bind. Derfor er det viktig å snakke om mensen på en naturlig måte allerede fra en tidlig alder for at datteren skal føle seg forberedt.

Vi spurte et par unge jenter om hva de synes om emnet og her er deres svar: ”Snakk med oss om mensen på samme måte som om du skulle prate om hudpleie, slik at vi forstår hva som skjer rent fysisk og hva vi må gjøre”, sier Anna, som lærte seg om mensen takket være en kusine. ”Jeg vil få fakta, men jeg vil helst unngå selve samtalen”, sier Frida, som ikke har noen søsken. ”Det skulle fått meg til å synke ned i jorden, så jeg antar at en mail eller en sms ville være den beste måten å fortelle meg om mensen.” ”Mamma snakket ikke med meg om mensen før jeg allerede hadde fått min første, og jeg flekket til alle klærne mine. Det var bare idiotisk. Om det ikke hadde vært for vennene mine så hadde jeg vært i en riktig knipe. Så ja, det er pinlig, men vi må likevel lære oss om dette. Akkurat på samme måte som vi må lære oss å regne”, legger Sam til.

Foreldre med døtre

Å ta opp emnet

Å snakke om mensen kan naturligvis være besværlig for foreldrene ettersom de kan kjenne seg pinlig berørt. Dette er likevel noe som man kan komme over, særlig om man gjør det gradvis. Snakk om det litt nå og da, og hold ikke den STORE talen. Det setter bare press på alle parter, og kan skape en engstelig situasjon.

Ta opp emnet på et kort og rask måte for at datteren skal vite at en samtale om mensen er på gang. Let etter ”passende situasjoner” som gir deg mulighet til å ta opp temaet. Reklame for bind eller tamponger, en handling i en tv-serie som berører emnet, idrettsstjerner eller kjente personer som snakker om spørsmål som vedrører menstruasjon, kampanjer på sosiale medier osv. Alle disse gjør at du får en fot innenfor temaet for å innlede samtalen.

Spør først datteren om hvor mye hun vet om mensen slik at du ikke får tilbake ”jaha, og?”, når du begynner å fortelle noe som hun allerede kjenner godt til. Prøv å prat om dine egne mensopplevelser, både som tenåring og kvinne, for at datteren skal kunne relatere seg til emnet på en mer personlig måte. Prøv å hold fortellingene positive, i alla fall at de får en lykkelig slutt, slik at hun ikke skal få panikk over at noe lignende kan skje henne. Eller snakk om noe som hendte en venn på skolen eller en kvinnelig kjendis som har nevnt noe om mensen i et intervju.

Når hun er klar til å begynne med å stille spørsmål, må du eller dere være klar til å svare disse på en ærlig måte. Det kan være spørsmål som ”Hvor mye blod mister man?” og ”Hva skjer om blodet lekker gjennom klærne?” eller ”Kommer noen til å kunne se på meg at jeg har mensen?” [1] Benytt alltid et tydelig språk som ”mens”, ”vagina” og ”bind” (ikke omskrivninger som ”den der tiden i måneden”, ”der nede” eller ”beskyttelse”) for å unngå forvirring.

Vi lærer dem at det er en hygienisk krise i stedet for hva det egentlig er, nemlig en viktig anledning for å kunne snakke om våre kropper, vår seksualitet, vår helse, hvordan vi modnes og eldes samt spørsmål som vedrører kroppsbilde.

Gjennom å være åpen om hvordan mensen fungerer og hvordan man håndterer den kan du hjelpe datteren din med å få større selvtillit angående denne syklusen. Gjennom å prata om den, gjøre bind og tamponger til vanlige gjenstander og kjenne til de ulike fasene og symptomene så avmystifiseres hele emnet.

Og viktigst av alt: unngå å være negativ om mensen slik at emnet ikke blir noe som datteren ser på med frykt eller avsmak. Ikke noe mer prat om ”forbannelsen” eller ”besøkeren som kommer en gang om måneden”, det høres bare skummelt ut. Prøv å holde språket positivt for at det bare skal bli en naturlig del av det å bli kvinne, og noe som alle kvinner har til felles.

”Vi lærer dem at det er en hygienisk krise”, sier Chris Bobel, forfatteren bak New Blood: Third-Wave Feminism and the Politics of Menstruation (Nytt blod: den tredje bølgens feminisme og mensens politikk), ”i stedet for hva det egentlig er, nemlig en viktig anledning for å kunne snakke om våre kropper, vår seksualitet, vår helse, hvordan vi modnes og eldes samt spørsmål som vedrører kroppsbilde.”

Ta knekken på mytene

Når man snakker om mensen er det også viktig å ta knekken på de mytene som omgir den. Dette på grunn av at mytene kan få datteren din til å føle at mensen er noe skammelig. Hun vet kanskje at det bare er tullprat, men det hjelper ikke å få høre falske historier som at menstruasjonsblod skulle være ”urent” eller at kvinner som har mensen får melken til å skille seg bare ved å være i samme rom.

Venninner på skolen kan ha fortalt henne at man kan miste en tampong inne i seg for alltid, at tampong-bruk kan ta livet av deg, eller at man ikke kan vaske håret eller bade når man har mensen. De fleste av disse mytene oppstår på grunn av feilaktig informasjon, og selv om datteren din kanskje mistenker at disse tingene ikke er sanne så kan hun bli engstelig om hun ikke har fakta. Dessverre lever fortsatt enkelte mer ekstreme myter videre i visse kulturer. Det er faktisk slik at 20 prosent [2] av jentene på landsbygda i India tror at de ikke bør snakke med et mannlig familiemedlem mens de har menstruasjon.

Andre fremgangsmåter

Fedre bør ikke føle at de ikke kan snakke med sin datter om mensen, men om du merker at hun føler seg ubekvem kan du forsøke å benytte deg av en hjelpsom tante, en kusine eller et annet familiemedlem for at datteren skal være helt forberedt. Og sørg for å gi henne støtte når hun har PMS. Kjøp de hygieneproduktene som datteren din liker best og se til at hun vet hvor de finnes når hun har behov for dem.

Iblant blir samtalen om mensen ikke så vellykket ettersom datteren din kanskje er for sjenert eller synes det er for pinlig å snakke om noe så personlig akkurat da. Men hun kommer likevel til å ha spørsmål og følelser som hun vil diskutere og derfor bør du la henne vite, via en tekstmelding eller et brev, at du er der om hun har behov for flere råd eller støtte.

Et brev gjør det mulig for deg å si alt du vil uten å behøve å være redd for at hun avbryter deg når som helst. Og glem ikke at tenåringer ofte er mer fortrolig med å uttrykke sine følelser via tekstmeldinger eller Messenger. Derfor bør du ikke synes det er unaturlig å holde hele denne samtalen digitalt, om det nå fungerer best for henne.

Et veldig bra måte å snakke om mensen på er å bruke femojis, det vil si emojis som er spesifikke for kvinnelige fenomener. De fleste ungdommer i alderen 16–25 erkjenner at de synes det er lettere å uttrykke seg selv via emojis, så dette er en rask og enkel måte å håndtere problemstillinger og følelser som dere kanskje synes er litt pinlige.

Libresse har nylig gjennomført en kampanje for å fokusere på seks femojis som relaterer seg til mensen. Dette er ikoner som gjør at brukerne kan si ting som ”mensen”, ”kramper” og ”PMS” på en kort og presis måte. Vi har jobbet for at disse skal legges til på det universelle tangentbordet for emojis. Alle disse anstrengelsene gjøres for at det skal bli mer naturlig å prata om mensen og gjøre emnet mindre tabubelagt, noe som kan være positivt for jenter som er på vei inn i puberteten.

Appen med femojis fra Libresse, som finnes både for tangentbord i iOS og Android, er veldig enkel å installere. Klikk her for å teste dem. For det å snakke om mensen burde absolutt ikke være så vanskelig.

[Kilder]

[1] http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/
[2] https://www.globalcitizen.org/en/content/8-crazy-cultural-myths-about-periods/

Utforsk mer