Tamponger

Du har antakelig hørt om en tilstand kalt toksisk sjokksyndrom (TSS).

Den kan være dødelig, så det er viktig å kjenne til fakta. TSS er en sjelden, men livstruende bakterieinfeksjon som kan ødelegge huden og organene dine hvis den ikke blir behandlet. Selv om hvem som helst kan få TSS, også menn og barn, skjer rundt 50 % av tilfellene hos kvinner som har mensen.

Toksisk sjokksyndrom assosieres ofte med bruk av tampong, spesielt ‘superabsorberende’ tamponger [1]. Men det kan også skje kvinner som bruker pessar eller kvinner som har født et barn.

De gode nyhetene er at hvis toksisk sjokksyndrom diagnostiseres og behandles tidlig med antibiotika, er det gode muligheter for å bli frisk. (Selv om tilstanden kan komme tilbake hvis du først har hatt den.)

Å vite hvordan du gjenkjenner symptomene på toksisk sjokksyndrom er viktig for å holde deg trygg og frisk, spesielt siden det ikke finnes noen prøve å ta. Tegn inkluderer høy feber (mer enn 39,8 °C), hodepine, ørhet eller svimmelhet og et solbrentliknende utslett på hele kroppen. Andre ting å være obs på er oppkast og/eller diaré, verkende muskler eller svakhet, lett rød farge i øyne, svelg og skjede, og forvirring eller desorientering [2].

Hvis du har mensen og du kjenner ett eller flere av disse symptomene når du bruker tampong, fjern den med én gang og gå til legen. Og glem ikke at du kan få tilstanden selv om du ikke bruker tampong, så du bør handle raskt hvis du begynner å føle deg uvel.

Det finnes flere teorier om hvorfor tampongbruk er knyttet til TSS. Hvis en tampong får sitte inne for lenge, kan den gi grobunn for bakterier, og bruk av superabsorberende tamponger kan skrape opp skjeden og forårsake at bakterier kommer inn i blodet.

Uansett årsak – det er veldig viktig å huske å fjerne tampongen når mensen er over, og å bytte tampong rett etter at du har svømt, siden den kan absorbere bakterier fra vannet. Og bruk den minste tampongstørrelsen som er effektiv for deg. Bruk av tamponger som er for tykke til å komfortabelt sette dem inn i skjeden kan skrape deg opp innvendig.

Hvis du tror du kan ha toksisk sjokksyndrom, ring legen med det samme, siden det er viktig at du får rask behandling. Men ellers trenger du ikke å leve i frykt – bare vær oppmerksom og vit hva du skal se etter.

Visste du at?

40
antallet tilfeller av TSS rapportert i Storbritannia hvert år [3]
13–25
det er mest sannsynlig at du får TSS når du er i denne aldersgruppen [4]
50%
av tilfellene av TSS inkluderer menstruerende kvinner som bruker tampong [5]

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er kun gitt som en informasjonsressurs, og skal ikke brukes eller stoles på for diagnose eller behandlingsformål. Snakk med legen din for veiledning om en spesifikk medisinsk tilstand.

Fortsett læring

Utforsk mer