Endometriose

De fleste kvinner har hørt om endometriose, men hva er det for noe?

Vel, det er en smertefull tilstand der vev i kroppen som oppfører seg som endometrium (slimhinnen i livmoren) finnes utenfor livmoren. Kort fortalt er dette vevet på et sted det ikke skal være. Det kan ende opp i eggstokkene og egglederne, inne i slimhinnen i magen og til og med i tarmen eller blæren. Endometriose påvirker rundt én av ti kvinner i reproduktiv alder, det vil si rundt 176 millioner kvinner verden over [1].

Endometriose-symptomer inkluderer smerter i bekkenet og magen, og kraftige eller smertefulle menstruasjoner. Visse faktorer setter deg i større fare for å utvikle endometriose. For eksempel en historikk med bekkeninfeksjoner. Eller at du har en medisinsk tilstand som forhindrer den vanlige veien for mensblodet ut av kroppen. Eller en historikk med endometriose blant kvinnelige slektninger som mamma, tante eller søster [2].

Endometriose kan være ekstremt smertefullt. Når kroppen prøver å avstøte det feilplasserte vevet i menstruasjonsprosessen, er det ikke noe sted å gjøre av det. Det er på feil plass, og dette kan føre til betennelse og smerte, noen ganger kraftig smerte. I noen tilfeller resulterer det i arr eller cyster.

Dessverre er endometriose også en kronisk tilstand, som betyr at den vedvarer i lang tid. Men det er måter å håndtere det på, så du kan leve livet ditt. Hvis du gjenkjenner symptomene og mistenker at du har det, bør du bestille time hos lege eller gynekolog for å finne ut mer. Vedkommende vil prøve ut måter for å minske smertene og hjelpe deg med å håndtere symptomene.

Når det gjelder årsakene til endometriose er det flere teorier. Som for eksempel retrograd menstruasjon. Dette er at mensblod som inneholder endometrieceller går tilbake opp gjennom egglederne og deretter inn i bekkenhulen, istedenfor ut av kroppen. Disse cellene fester seg til bekkenveggene og organer der de kan vokse og fortsette med å tykne og blø i løpet av hver menssyklus. Andre mulige grunner inkluderer genetikk og visse toksiner i miljøet [3].

Fortsett læring

Utforsk mer