Det grunnleggende for ferien

La oss bare innse det. Kroppen har ikke alltid den beste timingen.

Når du innser at mensen vil komme på samme tid som en ferie eller en svømmekonkurranse, trenger det ikke nødvendigvis bety at du ikke kan slippe unna. Å stoppe en menstruasjon – eller i alle fall utsette den – er mulig. Og når du har funnet ut hvordan du kan regulere menstruasjonen av og til, får du en følelse av kontroll over situasjonen.

Her får du vite hvordan du kan stoppe en menstruasjon. Hvis du bruker kombinasjonspillen, kan du utsette mensen ved å ta to pakker uten pause [1]. Det er viktig å snakke med en lege, gynekolog eller helsesøster først, for å være sikker på at det er trygt å gjøre det, og at det er mulig å utsette mensen med den typen piller du tar.

Hvis du tar en annen type p-pille kan det hende du kan bytte til en kombinasjonspille som lar deg utsette mensen [2]. Hvis du ikke tar p-pille, ta en prat med legen din om andre måter å utsette mensen på. Hvis du ikke har noen andre helseutfordringer, kan du få foreskrevet medisin (noretisteron) for å forhindre at mensen kommer på et ubeleilig tidspunkt.

Når det gjelder å stoppe en menstruasjon som allerede har begynt, er dette noe ingen har funnet ut av ennå. Men så snart du begynner å blø, kan du gjøre mensen kortere og lettere hvis du øyeblikkelig begynner å ta kombinasjonspillen din [3]. Å ta reseptfri smertestillende medisin i henhold til anbefalt dose vil også redusere hevelsen i livmorveggen, og det vil så føre til redusert blødning og smerten som kommer med det.

Det finnes også enkelte naturlige måter du kan prøve [4]. En av disse er jevnlig trening, som bidrar til at musklene i livmoren slapper av slik at mensmengden reduseres. Et annet tips som mange kvinner sverger til er urtete med valeriarot og kamomille, mens te av bringebær- og nesleblad også antas å roe ned mensblødningen. Bare husk å alltid snakke med legen før du prøver urtemedisin.

Uansett – selv om det er greit å utsette mensen nå og da, har ikke vitenskapen kommet frem til om det er trygt å gjøre det på lang sikt. Så ikke sett helsen i fare, det er ikke verdt det på grunn av en menstruasjon.

Fortsett læring

Utforsk mer