Hvor lenge kan en tampong brukes?

Du lurer kanskje på hvor lenge du kan ha en tampong inne.

Hvis du bruker tampong for første gang, er det helt normalt å ha slike spørsmål. Antallet timer du kan ha en tampong inne avhenger av hvor du er i menstruasjonen, i tillegg til hvor kraftig blødning du har. Ideelt sett bør tampongen skiftes rundt hver fjerde time. Hvis du ser at du har behov for å skifte tampong oftere for å forhindre lekkasje, må du kanskje bruke en med høyere absorberingsevne. Maksimalt antall timer du kan ha en tampong inne er åtte timer.

Du må alltid skifte tampong før den begynner å lekke. så når snoren begynner å bli våt er det på tide å skifte. Det varierer fra person til person, men ofte så er blødningen størst i begynnelsen av mensen, så du må kanskje skifte tampong oftere i løpet av de første dagene.

Det er helt greit å bruke tampong om natten. Men det er viktig å ikke ha den inne lenger enn det som er trygt. Så sett inn en ny før du går til sengs, og sett vekkerklokken for å ta den ut åtte timer senere. Hvis du liker å sove lenge, eller ikke klarer å holde styr på det, er det tryggere å bruke bind om natten. Å bruke en tampong lenger enn åtte timer kan øke risikoen for toksisk sjokksyndrom, så det er viktig å unngå dette.

Du skal føle deg trygg på å trene eller drive med de aktivitetene du vil når du bruker tampong. Det er fordi når den er satt inn, er den borte, den er diskret og vil holde seg på plass uansett hvor mye du beveger deg. V-sonen din kan imidlertid bli svett etter trening, og tiltrekke seg bakterier som utsetter deg for infeksjon. Så sett inn en ny tampong når du er ferdig. Sørg for at du har hånddesinfisering med deg i tilfelle du må skifte på et sted som ikke er ideelt.

Tamponger kan, til forskjell fra bind, brukes når du svømmer, så du trenger ikke å bekymre deg for flekker i badetøyet. Sett inn en ny tampong rett før du skal svømme, og sørg for at tråden er godt på plass inne i badetøyet så den ikke synes. Og ta alltid ut tampongen så snart du kan etter at du går opp av vannet igjen. Tampongen vil absorbere noe av bassengvannet, så den vil ikke være like effektiv etterpå. Og fra et hygieneperspektiv er det best å skifte en tampong som kanskje har absorbert bakterier sammen med vannet.

Gjøre og ikke gjøre med tamponger

Hver fjerde time
For det første

Skift tampongen rundt hver fjerde time.

Klokken
For det andre

Ikke bruk en tampong lenger enn åtte timer.

Sengen
For det tredje

Sett inn en ny tampong før du legger deg til å sove.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lenge kan jeg ha tampongen inne?

Antallet timer du har tampongen inne vil variere, avhengig av hvor du er i syklusen og mengden du blør. Ideelt sett bør du skifte tampong hver fjerde time. Hvis du ser at du har behov for å skifte den oftere for å forhindre lekkasje, må du kanskje bruke en med høyere absorberingsevne.

Kan jeg bruke tampong om natten når jeg sover?

Du kan fint bruke tampong om natten, men det er viktig å ikke bruke den lenger enn det som er trygt, altså åtte timer. Så sett inn en ny rett før du går til sengs, og sett vekkerklokken for å ta den ut åtte timer senere. Hvis du liker å sove lenge, eller ikke klarer å holde styr på det, er det best å bruke bind om natten.

Kan jeg bruke tampong når jeg trener?

Du kan trene og gjøre andre aktiviteter så mye du vil når du bruker tampong. V-sonen din kan imidlertid bli svett etter trening, og tiltrekke seg bakterier som utsetter deg for infeksjon. Derfor bør du skifte tampong så snart du er ferdig. Sett inn en ny tampong rett før du skal svømme, og skift den så snart du går opp av vannet.

Hva hvis jeg har veldig kraftig menstruasjon?

Menstruasjonen er vanligvis kraftigst i begynnelsen, så du må kanskje skifte tampong oftere i de første dagene. Hvis du ser at du har behov for å skifte den oftere enn hver fjerde time, må du kanskje bruke en med høyere absorberingsevne.

Fortsett læring

Utforsk mer