Varmeflaske

En av de minst hyggelige tingene ved mensen er menssmerter.

De fleste kvinner – studier anslår opp mot 80 % [1] – opplever smerter eller ubehag før og under mensen. Dette er hovedsakelig forårsaket av at livmoren trekker seg sammen for å avstøte livmorslimhinnen.

Det er mest vanlig å kjenne denne smerten, som føles som kramper, rett før mensen, og den varer som regel en dag eller to. Smerten kan kjennes i bekkenet, ryggen, lårene eller magen. Det starter vanligvis rett under navlen og stråler utover mot lårene og ryggen. Styrken på disse menssmertene er forskjellige fra kvinne til kvinne. I noen tilfeller kjennes de som en mild verk. I andre kan de være kraftige og til og med forårsake oppkast. Andre symptomer kan være løs avføring, hodepine og svimmelhet. Definitivt ikke behagelig.

Å finne ut hvordan man får slutt på eller kan minske menssmertene kan gjøre en stor forskjell på hva en kvinne føler om å ha mensen. For mange kan ikke smertene ignoreres, men noen få, enkle steg vil bidra til å minimere dem.

Menssmerter

Reseptfrie smertestillende medisiner vil hjelpe på krampene, men de må alltid tas etter at du har spist eller med et glass melk, for å beskytte slimhinnen i magen. Og selv om det kanskje ikke høres fristende ut, så bidrar trening – selv en gåtur – til å øke blodstrøm, oksygennivå og endorfinnivå (naturens egne smertestillende og feel-good-hormoner). Alt dette hjelper kroppen med å slappe av. Massasje og varme vil også løsne opp musklene, så både et varmt bad eller å bruke en varmeflaske anbefales. Iskrem kan også hjelpe. Ikke på en medisinsk måte, men for å få deg til å føle deg litt gladere.

I noen få tilfeller kan smertefulle menstruasjoner – kalt dysmenorré – komme i veien for hvordan du lever livet ditt. I en studie rapporterte opptil 14 % av kvinnene at de ofte ikke kunne gå på jobb på grunn av menssmerter [2]. Men du trenger ikke å lide. Hvis menssmertene er så alvorlige, ta en prat med legen. I noen tilfeller kan hormonell prevensjon redusere menssmerter. Av og til kan menssmerter komme av en underliggende medisinsk tilstand, som endometriose eller underlivsbetennelse. Men der det ikke forekommer en underliggende tilstand, pleier alvorlige menssmerter å bli bedre når kvinner blir eldre, og også etter at de har fått barn.

Fortsett læring

Utforsk mer