Fra puberteten er intimhygiene viktig. Og ikke bare på grunn av menstruasjonen.

Det er også viktig fordi du begynner å svette mer enn før, og svetten har en sterkere lukt. Å holde genitalområdet og underarmene rene er viktig for å lukte friskt og føle seg komfortabel.

Det er selvfølgelig ekstra viktig å opprettholde god personlig hygiene når du har mensen. I tillegg til å bare ønske å holde genitalområdet rent og fresht, er kvinner litt mer sårbare for bakterieinfeksjoner under mensen, på grunn av endringen i pH-balansen i skjeden. Å vaske genitalområdet to ganger daglig betyr ikke bare at du kan være trygg på at du lukter greit, men også at du ikke er utsatt for infeksjon.

Vask genitalområdet med lunkent vann. Vær nøye med å ikke bruke parfymerte dusjsåper, boblebad eller såper som kan ha en uttørkende effekt på de skjøre slimhinnene i skjeden og forstyrre den sensitive pH-balansen. Hold deg til milde, uparfymerte såper, eller bare vann. Og vask området akkurat som du vanligvis gjør – utvendig. Å vaske inne i skjeden (kjent som utskylling) er en dårlig idé, selv under mensen.

Sørg for at du bruker rent undertøy hver dag, og skift beskyttelse ofte for å unngå menslukt. Enten du bruker bind, som Libresse Ultra Thin, eller tamponger under mensen, bytt beskyttelse fire til fem ganger per dag, eller oftere når du blør mest, dvs. i de første to dagene av mensen. Bruk et tykkere nattbind når du legger deg, så du er beskyttet mot lekkasjer og holder nattøy og sengetøy rent.

Under mensen er det en god idé å unngå trange klær eller syntetiske tekstiler som ikke puster, da disse kan forårsake økt fuktighet og varme, og gjøre at bakterier trives. Hold deg til bomullsundertøy og løse klær for å holde deg fresh og tørr. Hold deg unna vaginaldeodoranter og intim-spray. Disse produktene er unødvendige og kan faktisk forårsake irritasjon.

Andre tips inkluderer å bytte undertøy og klær etter trening, da et svett skritt kan gi deg både en ubehagelig følelse og lukt. Og når du tørker deg etter å ha vært på toalettet, sørg for at du starter i front og tørker bakover, for å unngå å overføre skadelige bakterier til skjeden. Til slutt, sørg for å praktisere sikker sex til enhver tid. Men spesielt hvis du har sex under mensen, da det er en økt risiko for å overføre blodbårne sykdommer under mensen.

Og hvis du fortsatt er bekymret for menslukt – ikke glem at det er helt normalt at skjeden din har sin egen harmløse, svake lukt. Hvis du holder deg ren, men fortsatt kjenner en sterk lukt, bør du ta en tur til legen, da du kan ha en infeksjon.

Hold deg til det ovennevnte, og du kan være trygg på å holde deg fresh og komfortabel hver dag.