Red fit runner

Selv om trening kan være det siste du har lyst til når du har mensen, finnes det en masse grunner til at det er en god idé.

Trening forbedrer blodsirkulasjonen i bekkenområdet, og det betyr mindre menssmerter. Det forbedrer også humøret, så det blir lettere å håndtere hva enn syklusen din gir deg.

Å ta en hard treningsøkt under en smertefull menstruasjon er kanskje for mye for langt, men det finnes mange andre alternativer. En lang spasertur, en rolig svømmetur eller litt yoga kan forbedre plagene og hjelpe deg med å føle deg mer positiv. I en studie med kvinnelige toppidrettsutøvere, sa nær tre av fire at de hadde det verst rett før mensen, og 63 % sa at smerten avtok under trening [1]. En treningsøkt eller annen fysisk aktivitet vil også få deg til å føle deg bedre generelt sett, siden trening stimulerer produksjonen av endorfiner i kroppen. Disse lykkehormonene hjelper ikke bare på PMS-symptomene, de forbedrer også søvnen.

Trening kan også hjelpe på oppblåsthet, som du gjerne opplever under mensen. Visste du at det ikke er uvanlig for kvinner å gå opp fra to til fire og en halv kilo på grunn av vann i kroppen i løpet av syklusen [2]? Denne oppblåstheten blir ikke bedre av å overspise usunn mat, som er vanlig når du er premenstruell. I tillegg til at det kan få deg til å føle deg usikker og ute av form, kan for mye sukker og fet mat gi deg dårlig humør og lav energi. Men når du svetter – som under en god treningsøkt – blir du kvitt vannet i kroppen, og dette forbedrer oppblåstheten. Humøret blir i tillegg bedre, du får mer energi og føler deg hundre prosent bedre.

Visste du at?

Bekymret for lekkasje eller gnissing? Ikke vær det. Bruk et bind som er superabsorberende og som former seg etter kroppsformen din når du trener under mensen. Bare sørg for å dusje og skifte beskyttelsen og undertøyet etterpå, så menslukt ikke blir et problem.

Hvis du lider av ekstremt kraftig menstruasjon (menoragi), er det antakelig best å hoppe over kickboxing-timen mens du blør mest. Prøv i stedet å holde deg fysisk aktiv med en rask spasertur eller en sykkeltur. Og hvis du trener hjemme for deg selv, sørg for å inkludere noen nedovervendte bevegelser som vil bidra til å lindre menskrampene.

Trening under mensen – vi avliver mytene

Trening
Myte 1: Det er ikke trygt å trene under mensen.

Sannhet: Gitt at du ikke overdriver det, er det ikke bare trygt å trene under mensen, men ekspertene oppfordrer også til det.

vektøkning
Myte 2: Du legger på deg rett før mensen.

Sannhet: Det er faktisk bare en væskeansamling som forsvinner når mensen begynner. [2]

flere kalorier
Myte 3: Du brenner flere kalorier hvis du trener når du har mensen.

Sannhet: Niks. Men du gjør det hvis du trener i lutealfasen av syklusen, rett før mensen. [3]

Fortsett læring

Utforsk mer