Kvinne på baderom

Selv om det kanskje ikke er det beste med å være kvinne, så er utflod en produktiv og nyttig ting.

Utflod er væsken som produseres i kjertlene inne i skjeden og livmorhalsen. Den holder de reproduktive organene rene og sunne ved å støte ut døde celler og bakterier. Dette bidrar til å forebygge infeksjon.

Men utflod har også en annen funksjon. Den gir deg beskjed om potensielle problemer. Når den endrer farge og lukt på måter som virker uvanlig, er dette kroppens måte å gi beskjed om endringer på, og noen ganger helseproblemer.

En sunn utflod er vanligvis fargeløs, svakt gul eller melkehvit, avhengig av hvor du er i menssyklusen. Den har også lite lukt. Når du har eggløsning er den gjerne transparent og kraftig. Før og etter mensen er den hvitlig i fargen. Alt dette er normalt.

Hvis utfloden er grønn-gul og/eller lukter ille, kan det være et tegn på en infeksjon. Kløe, blod i utfloden eller en plutselig økt mengde kan også bety at noe er galt. Hvis du legger merke til noen av disse tegnene, bør du dra til legen for å sjekke om du har soppinfeksjon eller en annen infeksjon.

Utflod kan også endre seg på forskjellige tidspunkter i livet. Du vil kanskje oppleve at utfloden blir mer kraftig når du har eggløsning, ammer eller er seksuelt opphisset. Du kan også merke en endring i lukt hvis du er gravid.

Kvinner i overgangsalderen har vanligvis minimalt med utflod som et resultat av lavere nivåer av østrogen. En sjelden gang kan utflod postmenopause være et tegn på alvorlige tilstander som visse typer kreft, så hvis det fortsetter eller kommer sammen med smerte, er det viktig å ta en tur til lege eller gynekolog.

Som med alle sider av menssyklusen og vaginal helse, vil det å være organisert og forberedt gjøre det enklere å leve et stressfritt liv. Bruk truseinnlegg som Libresse DailyFresh for å beskytte klærne mot utflod, og sørg for å alltid ha noen ekstra i vesken, skrivebordsskuffen eller et annet lurt sted.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er kun gitt som en informasjonsressurs, og skal ikke brukes eller bygges på for diagnose eller behandlingsformål. Snakk med legen din for veiledning om en spesifikk medisinsk tilstand.

Fortsett læring

Utforsk mer

Del Tweet