En illustrasjon av en jente som sitter på sengen med en pakke Libresse

Et underliv i ubalanse er ingen dans på roser. Er det mulig å tilbakestille pH-balansen? Vil en intimvask hjelpe?

pH måler hvor surt eller basisk noe er: pH 7 er nøytralt, mens verdier som er under dette er surt, og de over kalles basisk. Okei, men hva har det med underlivet mitt å gjøre? Vel, det er faktisk en av de viktigste tingene å holde et ekstra godt øye med - hvis man vil at underlivet skal ha det godt. Og det gjør man jo - det er derfor det er viktig å bruke milde produkter som tar vare på både pH og underlivet!

Unngå ubalanse i underlivet (og i livet generelt!)

For sånn fungerer det: pH-verdien i underlivet ditt er essensiell for at din vulva og vagina skal ha det bra, og for å slippe uønskede problemer eller infeksjoner som kan gjøre at det gjør vondt, klør eller lukter ille. Du lurer kanskje på hvilken rolle pH-verdien spiller for intimhygienen din? Jo: underlivet ditt er fullt av bakterier. De fleste er gode og heter lactobacillus (melkesyrebakterier). Disse beskytter slimhinnen i skjeden og den følsomme huden i vulvaen. Men, bakteriene er veldig kresne og vil ha en perfekt pH-verdi for å bli værende. Om pH-verdien blir for høy, drar disse gode bakteriene og det er da fritt fram for uønskede mikroorganismer som kan ta over og få muligheten til å vokse fritt. Plutselig har du underlivet fullt av små organismer som har kun ett ønske; og det er å gjøre livet vanskelig for deg og ditt underliv.

Hvilken pH-verdi skal det være i underlivet?

Mellom 4,5 og 5,5 i vulvaen og enda litt lavere – 3,5 til 4,5 – inne i vaginaen. Dette er de gylne tallene du må huske på. Den aller beste måten å få en pH-verdi mellom 3,5 og 4,5 i vaginaen på, er å la den få være i fred så mye som mulig. Den har nemlig sin helt egen rutine for hygiene, ved hjelp av utflod, som passer på at pH-verdien holder seg der den skal.

Vulva – altså de ytre delene av kjønnsorganet – er gode til mange ting, men å vaske seg selv er ikke en av disse tingene. De trenger i stedet litt hjelp fra deg, og her kan det være lurt å huske på at pH-verdien i vulvaen er lavere enn det vi finner i vanlig såpe. Vil du gi litt ekstra støtte til området, kan du bruke en intimsåpe som har samme pH-verdi som vulvaen.

For at du skal ha stålkontroll, har vi ordnet en liten pH-oversikt:

  • pH-verdien for vagina er mellom 3,5 og 4,5.
  • pH-verdien for vulva er mellom 4,5 og 5,5.
  • pH-verdien for resten av huden ligger på 5–6.
  • Vann har en pH-verdi på 7.

Hvilke symptomer får du om det er ubalanse i underlivet?

Hvordan vet du at det er dårlig stemning blant bakteriene i underlivet? Det er ikke sånn at det står «hjelp» skrevet i utfloden i trusen. Jo, er det nemlig slik at dersom det blir for få av de gode bakteriene og for mange av de uønskede mikroorganismene, kan det fort begynne å klø litt – eller mye. Vulvaen kan svulme opp og utfloden kan endre farge og starte å lukte vondt. Er det noe som kjennes uvanlig eller merkelig, så er det veldig sannsynlig at det er noe som ikke er sånn som det skal være. De vanligste tingene som dukker opp under ubalanse er sopp og bakteriell vaginose.

Hva er bakteriell vaginose?

Sopp – som man jo kan få i underlivet – har du sikkert litt oversikt over, men bakteriell vaginose høres kanskje ut som en farlig sykdom. Den er ikke farlig, men absolutt ubehagelig. Har du bakteriell vaginose kan du oppleve illeluktende utflod, som ofte kan være litt tynn og grågul i fargen. Av og til teamer bakteriell vaginose seg sammen med sopp, og du kan oppleve å få begge to samtidig. Dette er både kløende og illeluktende – en virkelig dårlig kombinasjon. Vaginosen alene er som nevnt ikke farlig, men siden pH-verdien er i ubalanse øker sjansen for å få andre infeksjoner. Derfor er det lurt å gå til en gynekolog eller en klinikk for å få hjelp. Vil du ha litt bedre oversikt, besøk Helsebiblioteket og les mer om hvordan du får hjelp.

Kan du tilbakestille pH-balansen?

Altså, du er ikke dømt på livstid fordi du har hatt litt kaos i pH-verdien. Det beste kjerringrådet er så enkelt som å gi underlivet ditt litt kjærlighet i form av saker det liker, slik at det kan bli bedre. Noen tommelfingerregler er å aldri vaske inne i vaginaen, å sove uten truser om natten (luft får området til å male som en katt), å bruke intimprodukter som har en god pH-balanse, samt bruke truser i bomull. Å vaske vulvaen etter sex kan også hjelpe, da sperm kommer inn med en pH på rundt 7 – som jo kan gi litt bivirkninger om du er følsom (men – og nå sier vi det igjen – vask aldri inni vaginaen, selv om det finnes sperm der. La utfloden løse dette). 

Å bruke kondom er alltid en god idé, men selv den etterlater et lite spor av glidemiddel – så vi anbefaler fortsatt å vaske vulvaen. Når vi først er inne på dette med sperm kan vi snakke litt om dette om at underlivet er ekstra følsomt under graviditet – så ubalanse under denne tiden er ikke uvanlig. Snakk med jordmor om du føler at noe ikke er som det skal der nede.

Intimsåpe eller intimvask – er det pH-forskjell?

Så, intimsåpe eller intimvask – er det bare ordene som er forskjellige, eller har det seg slik at pH-verdiene er det også? Altså, dette har egentlig bare med hva vi har valgt å kalle de forskjellige produktene å gjøre, og det viktigste er at du ser på pH-verdien, spesielt om du er ute etter en vask som også balanserer underlivet. Vanlig såpe har en pH-verdi på rundt 7 (avhengig av hvilken type såpe det er) – dette er jo altfor høyt for vulvaen – så det kan være en idé å ikke gå løs på området med vanlig såpe. Deretter er det absolutt viktig å gjøre det du føler passer selv. Vi er alle ulike, og selv om vi alle har følsom hud og slimhinner i underlivet, er det forskjell på hvor følsomme vi er der nede. Ikke se deg blind på pH-verdien, ordvalg eller hvordan du tror det «skal» være, men kjenn etter og ta deg tid til å bli kjent med underlivet. Og så vasker du det på en måte som føles riktig!

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer