Ville du anbefalt denne nettsiden til en venn?

Takk for din tilbakemelding!
Bilde av overkroppen til en kvinne som har på seg truser og drar opp skjorten – Libresse

Det snakkes ikke så mye om utflod, men det er sannsynligvis noe du kjenner til.

En kvinne kan produsere mye utflod, eller nesten ingen utflod. 

Det er ganske enkelt å vite om utfloden er normal når du kjenner fakta, er kjent med hva som er normalt for deg og forstår syklusen din. Her kommer noen ting som er nyttige å vite: 

Hvorfor har vi utflod?

Utflod er viktig fordi det er kroppens måte å holde livmorhalsen (den nedre delen av livmoren der mensen kommer gjennom) ren. Den skyller ut skadelige bakterier fra vagina, og bidrar til å skape det rette miljøet for en sunn og frisk V-zone.  
 
Utflod er bra på andre måter også. Hvis den endrer farge og/eller lukt på en måte som ikke er normalt for deg, er det gjerne kroppens måte å gi beskjed om at noe ikke er helt som det skal.

Hva er sunn utflod?

Sunn utflod er vanligvis gjennomsiktig, svakt gul eller melkehvit i fargen, avhengig av hvor i menssyklusen du er. Den skal ikke ha en veldig sterk lukt når den kommer ut av kroppen, men den kan være litt syrlig.  
 
Alle kvinners utflod varierer, og selv gjennom én menssyklus kan den endre seg mye. Derfor er det ingen definisjon på hva som er normalt for kvinner generelt sett. Når det er sagt, pleier utflod å være transparent og kraftig under eggløsning, og vanligvis mer melkehvit i fargen før og etter mensen. Når du vet hva som er normalt for deg er det lettere å legge merke til en uvanlig endring, og deretter få det sjekket. 
2_DIC_BLANCHE_Discharge - Why it’s natural and what it does_Image 2.png

Hva kan være et tegn på et problem?

Hvis utfloden din begynner å lukte vondt, har en annen farge enn det som er normalt for deg, har blod eller blir veldig kraftig, kan det hende du har en infeksjon. Hvis dette er tilfellet, ta en tur til legen. Det er mest sannsynlig en soppinfeksjon. 
 
Soppinfeksjon forårsakes ofte av at V-zone er for varm eller at du jevnlig bruker f.eks. nylontruser eller tettsittende jeans. Hvis du ser at vanlige dusjsåper eller parfymerte såper irriterer huden, kan det være på grunn av ingrediensene i disse produktene. De kan virke tørkende på den sensitive huden og forstyrre pH-en i V-zone, noe som gjør at en infeksjon lettere kan oppstå. Den beste måten for å finne ut om et produkt irriterer huden, er å slutte å bruke det og se om det blir bedre.

Sunn V-zone, sunn utflod

V-Care™-intimvask for daglig bruk respekterer  pH-balansen og mikroklimaet i V-zone (miljøet som holder vaginaens gode bakterier i live). Hvis du tar vare på V-zone på en måte som støtter dens naturlige funksjon, er det mer sannsynlig at du har en sunn vulva og vagina, og mindre sannsynlig at du får en infeksjon. 
 
Siden V-zone ikke får mye lufting i løpet av dagen, kan det være en god idé å gå «kommando» (ikke bruke undertøy) når du sover: du vil svette mindre og redusere sjansene for irritasjon, kløe og infeksjon.
 
Å dusje jevnlig og bytte undertøy hver dag gjør at lukt ikke burde bli et problem. Men siden det kan bli litt fuktig der nede, kan du prøve et truseinnlegg, for eksempel våre V-Care™ truseinnlegg.
 
I forskjellige stadier av syklusen eller livet, vil mengden utflod variere. Det er for eksempel vanlig å legge merke til en økning når du har eggløsning, ammer eller er seksuelt opphisset. Du kan også legge merke til forskjeller i lukt hvis du er gravid. Kvinner i overgangsalderen har vanligvis langt mindre utflod enn før, som et resultat av lavere østrogennivå. 
 
Variasjoner er helt normalt, men det er lurt å holde et øye med disse endringene som en måte å bli kjent med kroppen på. Våre V-Care™-produkter omfatter såpe, våtservietter og truseinnlegg som kan brukes daglig for å skape det rette mikroklimaet i V-zone. Og siden de jobber i harmoni med kroppen din, bidrar de til at du føler deg ren, fresh og komfortabel.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er kun gitt som en informasjonsressurs, og skal ikke brukes eller bygges på for diagnose eller behandlingsformål. Snakk med legen din for veiledning om en spesifikk medisinsk tilstand.

Fortsett læring

Utforsk mer

Del Tweet