Med tanke på feminin hygiene og intimpleie, går V-sonen fra hudområdet under navlen, der kjønnshåret begynner, til huden mellom lårene (men ikke inne i skjeden).

Huden i underlivet trenger spesiell pleie fordi det, akkurat som ansiktet ditt, er et sart område som må holdes skinnende rent, men på en skånsom måte. Påvirkningen av faktorer som svette, hårfjerning og utflod på denne delen av kroppen betyr at hygiene og renslighet er ekstremt viktig.

En stor del av underlivet er vulva (eller eksterne kjønnsorganer), som omfatter de beskyttende hudfoldene til de ytre kjønnsleppene, de indre kjønnsleppene, klitoris og vaginalåpningen. Det er også talgkjertler og kjønnshår. Dette er områdene der svette og utflod kan hope seg opp.

Den indre delen av underlivet skal naturligvis være fuktig. Utfloden vi produserer naturlig holder den fuktig, ren og på riktig pH-nivå, for å beskytte de gode bakteriene som holder intimområdet friskt.

Men selv om fuktighet er normalt, er en regelmessig hygienerutine essensielt for å forebygge lukt, da usunne bakterier raskt kan hope seg opp. I tillegg kan fuktighet fra svette forårsake utslett, kløe og bakterie- og soppinfeksjoner. Det er altså helt essensielt å bruke en intimsåpe jevnlig.

Underlivet kan variere når det kommer til mengden kjønnshår du har, størrelsen og formen på vulva, og mengden svette og utflod du produserer. Og avhengig av hva du gjør med kjønnshåret – om du for eksempel vokser eller lar være – kan typene irritasjon du er tilbøyelig til å få også variere.

Gjennom en kvinnes liv finnes det mange faktorer som kan påvirke helsen i V-sonen. Å være seksuelt aktiv, bruk av visse typer prevensjon, barnefødsel og overgangsalderen kan alle gjøre en kvinne mer tilbøyelig til å få forskjellige typer irritasjon, infeksjon og unormal utflod.

Dette inkluderer soppinfeksjon, som forårsaker kløe og sårhet rundt kjønnsleppene, samt uvanlig utflod som er tykk og hvit eller tynn og vannaktig. Det er mange årsaker til soppinfeksjon, inkludert stress, et dårlig kosthold, eller bruk av samme bind eller tampong for lenge. En annen vanlig infeksjon er bakteriell vaginose, med symptomer som inkluderer en tynn, gråaktig utflod og ubehagelig lukt. Selv om det ikke er en seksuelt overførbar sykdom, trigges den ofte av seksuell aktivitet.

For å beskytte underlivet mot infeksjoner og holde området rent og komfortabelt, kan du følge disse tipsene for daglig intimpleie. Unngå å bruke vanlige parfymerte såper og dusjsåpe, vask i stedet med en mild intimsåpe. Du kan også helt fint bruke truseinnlegg daglig, for eksempel Libresse Normal truseinnlegg med ProSkin Formula, for å holde området fresht og rent. Det er også viktig å ha et sunt, balansert kosthold. Når du begrenser inntaket av gjær og sukker, og drikker masse vann, reduserer du ikke bare sjansen for å få soppinfeksjon og andre infeksjoner i underlivet, men du føler deg bra også.