Jente som ligger på en seng og holder seg på magen - Libresse

Det er (desverre) en del av puberteten at man funderer og gransker seg selv. Begynner man å tvile på seg selv, kan man få dårlig selvfølelse. Men hva er selvfølelse? Og hvordan kan man forbedre den?

Det er vanlig at man kjenner seg litt verdiløs under puberteten. Det hører liksom til at man ikke tror at man duger til noe, og det kan gjøre at man føler seg dårlig. Selvfølelse og selvtillit er to forskjellige begrep som begge handler om hva du føler om deg selv og hva du tror du greier. Når hjernen under puberteten går inn i renoveringsmodus og bygger om, kan det være vanskelig å vite hvem man er, hva man er flink til og hvordan man skal oppføre seg. Sjansen er der for at man begynner å dømme seg selv. Hardt.

Hva er selvfølelse?

Man kan si at selvfølelsen handler om hvordan man ser på seg selv og hva man synes man er verdt. Har man en god selvfølelse, synes man at man er god nok, til tross for at man kanskje mislykkes og dummer seg ut av og til. Det er som å ha en indre følelse av å være godtatt – akkurat som du er! Selvtillit er knyttet til det man gjør og det man presterer.

Dårlig selvfølelse

Dersom man har dårlig selvfølelse, tenker man ofte at man er dårlig og ubrukelig. Man blir lettere sjalu på andre og er ekstra følsom for kritikk og motgang. Det kan lett hende at man havner i en nedadgående spiral hvor man begynner å tolke ting negativt, og dermed føler man får bekreftet at man er ubrukelig. Ofte er det også vanskeligere å tørre å prøve nye ting, siden man er sikker på at man vil mislykkes. Det er suuuuuuuperviktig å huske at selvfølelsen ikke vises utenpå – selv om noen virker pene, smarte og populære, så kan de fortsatt ha dårlig selvfølelse.

Opprørt ung jente i rød strikket genser - Libresse

Hvordan får man bedre selvfølelse?

Hvis man har en stabil selvfølelse fra starten av (som man kan få fra man er liten via kjærlighet, omtanke, respekt, frihet og tillit fra omgivelsene), er det lettere å kjempe seg gjennom periodene hvor den vakler. (For tro oss – INGEN føler seg på topp hele livet! Selvfølelsen vil bli lav med jevne mellomrom – både i puberteten og etter.) Ved å gjøre ting som føles bra i omgivelser hvor du møtes med respekt og omtanke og ved å prøve nye ting – selv om det er skummelt – styrker du selvfølelsen. En annen øvelse er å elske seg selv. Det er ikke akkurat lett når den dårlige selvfølelsen kommer snikende. Det er lett å dømme seg selv hardt, mye hardere enn om det hadde vært en av vennene våre. Se på deg selv som en venn, som en du liker og som fortjener oppmuntring og respekt! Når stemmen i hodet ditt sier: «Jeg er ikke god nok!», spør deg selv om du ville sagt – eller tenkt – det samme om en du er glad i …

Hvordan ser jeg egentlig ut?

Under puberteten vokser kroppen i utakt​​​​​​​​, og den vil se litt snodig ut av og til. Det tar tid å venne seg til seg selv, og det er vanlig at man ikke liker det man ser i speilet. Det er også umulig å la være å se på hvordan alle andre er – perfekte, pene og smarte – og tenke at man umulig kan måle seg med dem. Men vet du! Det kan du – for de ser på deg og føler akkurat det samme. Du ser det kanskje ikke, men sånn er det. Å sammenligne seg selv med andre har nemlig alltid vært menneskenes måte å lære på, både om hverandre, om verden generelt sett, og fremfor alt om seg selv. En viktig ting du kan tenke på hver gang du blir frustrert over at du ikke ser ut som du vil eller at kroppen ikke er som du vil den skal være – er at den gjør så godt den kan! Den er perfekt på å være akkurat DIN kropp. Den er et mesterverk som er i ferd med å bli bygget, og den kjemper for å få alt på plass slik at du kan bruke den og nyte den hele livet. Gi den kjærlighet, tenk på den som din aller beste venn og behandle den deretter.

Utforsk mer