Hvit illustrasjon av endometriose på en blå bakgrunn – Libresse

Hva er endometriose?

Du har kanskje hørt om det, men hva er egentlig endometriose? Endometriet utgjør slimhinnen på den indre overflaten av livmoren som løsner under menstruasjonen. Endometriose er en tilstand der vev av liknende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen. Kroppen vil prøve å kvitte seg med vevet men det har ingen vei å gå, derfor kan det være meget smertefullt.

Kvinner fra #wombstories arkiv vårt har beskrevet det som en «demon som river seg gjennom bekkenet» og som en «elefant med stiletthæler som tramper på livmoren.»

Det feilplasserte vevet vokser ofte i eggstokker og eggledere i livmorslimhinnen i magen og også i tarmsystem og blære [1].

Men effektene er ikke alltid bare fysiske. En kvinne fortalte «For meg har endometriose vært fryktelig slitsomt både fysisk og psykisk». Dette er spesielt vanskelig med sosiale avstandsbegrensninger i kraft, det har gjort det vanskeligere å få tilgang til behandlinger.

Endometriose under menstruasjonen

Når du har mensen, instruerer kroppen alt endometriumvev til å slippe taket. Hvis du har endometriose, har vevet utenfor livmoren ikke noe sted å dra (i motsetning til menstruasjonsvevet, som kommer ut gjennom skjeden med blodstrømmen). Dette fører til kraftig menstruasjon samt betennelser og ekstreme smerter i magen og bekkenet. I noen tilfeller fører det til arr eller cyster.

Det drev meg til vanvidd. Jeg lurte på hvordan det var mulig å være så syk hele tiden, alle disse symptomene på en gang.

Hva forårsaker endometriose?

Genetikk og visse giftstoffer i miljøet [2] er mulige årsaker til endometriose. Det er også problemer som utsetter deg for større risiko, som for eksempel foregående bekkeninfeksjon eller noe som kalles retrograd menstruasjon. Det er en tilstand der menstruasjonsblodet ditt begynner å gå «bakover» – i stedet for ut av skjeden, flyter det tilbake gjennom egglederne og inn i bekkenhulen. Dette blodet inneholder endometrieceller som kleber seg til bekkenveggene og andre organer, hvor de fortsetter å tykne og blø under hver menssyklus. 

Hva er behandlingen for endometriose?

Selv om endometriose er en kronisk tilstand (som betyr at den vedvarer i lang tid), er det måter å håndtere det på. Reseptfrie betennelsesdempende midler som ibuprofen brukes ofte til å håndtere smerter. Kombinasjonspiller kan også hjelpe ved å hindre egg mot å bli frigjort, gjøre mensen lettere og mindre smertefull [3].

I form av kirurgiske behandlinger kan en nøkkeloperasjon forbedre symptomer og fruktbarhet [4], mens noen kvinner etter hvert kan bestemme seg for å få en hysterektomi, som betyr å fjerne livmoren [5].

Stille en endometriosediagnose

Endometriose kan forekomme med mange forskjellige symptomer og ta år å diagnostisere – gjennomsnittlig 7,5 år(!) [6] Mensen kan være smertefull, tung og uregelmessig. Samleie kan være smertefullt og fruktbarheten påvirket. Andre symptomer kan blant annet omfatte smerte ved urinlating eller avføring, ekstrem tretthet, og hyppige soppinfeksjoner. Mange kvinner har flere symptomer og noen ingen i det hele tatt [7].

Det er derfor en diagnose faktisk kan være en lettelse for noen. Som en kvinne en gang sa det: «Jeg hadde endelig et navn på smerten. Et navn på de forferdelige, lammende krampene jeg fikk hver eneste måned.»

Den eneste måten å stille en fullstendig diagnose på endometriose er gjennom en kikhullsundersøkelse av bekkenet. Før den tid må du gjennomgå eksterne og interne undersøkelser, røntgen og ta blodprøver – eller en kombinasjon av disse.

Mens sosial distansering kan gjøre det vanskelig for fysiske undersøkelser, finner leger fortsatt nye måter å hjelpe pasientene sine i denne vanskelige tiden, for eksempel via telefon og videokonsultasjoner.

Ta kontakt og få støtte

Selv om kvinner overalt er påvirket av endometriose, får ikke alle den støtten de trenger. Dette er fordi tilstanden ofte går udiagnostisert eller, når det er diagnostisert, misoppfattes det som «ekstra vonde menssmerter». Følgelig føler kvinner ofte at de blir ignorert og at deres smerter ikke blir tatt på alvor. Dette kan føre til at du føler deg isolert og alene om problemet.

Men med nesten 176 millioner kvinner (en av ti) som lider av dette på verdensbasis så er du ikke alene [8].

Ta kontakt med venner og familie, selv om det er et vanskelig emne. Du har kanskje personer du kjenner som har opplevd endometriose selv. De vil ikke bare ha kjennskap til det du går igjennom, men kan hjelpe deg å få den støtten du trenger fra legen din.

Hvis du gjenkjenner symptomene og mistenker at du har det, bør du bestille time hos lege eller gynekolog for å finne ut mer. De vil prøve å finne måter å lindre smerten og håndtere symptomene på.

Forståelig nok betyr dagens retningslinjer at det kan være lengre ventetider for avtaler og operasjoner enn vanlig. Hvis det er vanskelig for deg å besøke legen din for øyeblikket, bør du vurdere å be om en telefon- eller videokonsultasjon i stedet.

Hvis du er rammet av endometriose og ønsker å dele din erfaring, så er vi sikre på at det også vil hjelpe andre kvinner å høre om det – del på #wombstories.

Vil du lære mer om endometriose, og hvordan vi har teamet opp med Endometrix? Sammen skal vi jobbe for en bedre menstruasjonshelse for alle, og oppmuntrer alle til å våge å snakke mer åpent om menstruasjons­smerter. Spesielt så alvorlige menstruasjonssmerter som endometriose kan forårsake.

[Kilder]

Fortell oss dine #wombstories

Takk til alle kvinnene som har delt sin inspirerende historie med oss. Hvis du ønsker å dele, hører vi mer enn gjerne på din også.

Alt vi lærer fra historiene deres inspirerer oss til å ta handling, og å bidra til å fjerne stigmatiseringen rundt kvinners intime opplevelser.

Fortsett læring

Mensen er normalt – å ha veldig vondt er ikke det!

Utforsk mer