Kvinne bruker Periodical-app

Har du hørt ordet eggløsning, men er usikker på hva det betyr? Ikke bekymre deg, det er bare en del av den månedlige menssyklusen din.

Hver måned gjør hormonelle endringer at eggstokkene dine utløser et modent egg, som så passerer inn i en av egglederne dine. Hvis egget møter en sædcelle på veien til livmoren, kan det bli befruktet og du kan bli gravid. Hvis egget ikke blir befruktet, passerer det ut av kroppen din sammen med blod og livmorslimhinnen, som har tyknet for å forberede seg på et befruktet egg. Denne blandingen av blod og slimhinne er menstruasjonen din.

Diagram eggstokker

Det er ikke alltid lett å vite når du har eggløsning, men det finnes noen tegn. Symptomer på eggløsning inkluderer en plutselig og konstant smerte i nedre del av magen, kjent som ‘mittelschmerz’ (tysk for ‘midtsmerte’). Denne smerten er gjerne mild, så hvis du har sterk smerte eller smerten varer lenge, kan dette være et tegn på noe annet, og du bør bestille time hos legen. Du kan også oppleve en svak smerte i ryggen, eller et plutselig fall i kroppstemperaturen når du har eggløsning. Du kan få en slimete utflod som minner som rå eggehvite, eller kjenne at brystene dine blir ømme. Du blir kanskje også mer sensitiv overfor smak og lukt.

Når har kvinner eggløsning? Det avhenger av kvinnen. Eggløsning skjer mellom dag 11 og 21 i syklusen din. Dette er når kroppen er mest fruktbar (størst sjanse for å bli gravid). Symptomer etter eggløsning, kjent som ‘lutealfasen’, inkluderer at utfloden din blir mindre slimete og mer kremet. Gitt at du ikke er gravid, bør mensen komme rundt 14 dager etter eggløsning.

Fortsett læring

Utforsk mer