Ta på deg rent undertøy

Er det normalt å ha utflod? Absolutt. Det er ingen grunn til å være redd for utflod fra skjeden. Faktisk er det bare bra.

En hvit utflod er kroppens måte å holde alt rent på. Den produseres naturlig fra livmoren, og mengden varierer gjennom hele menssyklusen. De fleste kvinner får mye utflod like før de får mensen.

Ikke sikker på om utfloden din er normal? Så lenge den er klar, hvit eller lysegul i fargen og har lite lukt, er det ingen grunn til å være engstelig. Hvis du er redd for at undertøyet ditt ikke er tørt, eller du ikke liker den fuktige følelsen, kan du bruke et truseinnlegg. Men hvis utfloden har en sterkere lukt enn normalt, eller hvis fargen forandrer seg til en mørkere gul eller grønn, eller hvis det er veldig mye, snakk med legen. Det kan være en infeksjon.

Etter hvert blir du klar over hva som er normalt for deg ettersom utfloden forandrer seg gjennom syklusen. Dette vil hjelpe deg med å kjenne igjen en eventuell unormal utflod, og håndtere den. Og hvis du er bekymret for det, snakk med legen din eller helsesøster.

Skjeden er selvrensende, så det er ikke nødvendig å vaske inn i den (referert til som "utskylling"). Det er faktisk ikke veldig lurt å gjøre. Utskylling kan forstyrre den naturlige bakteriebalansen i skjeden og føre til ubehagelige forhold som trøske eller det vi kaller bakteriell vaginose. Det å bruke parfymerte såper, boblebad og dusjgeleer kan også forårsake unormal vaginal utflod. Derfor skal du aldri vaske skjeden med noe som er sterkt parfymert. Bruk bare en mild såpe og varmt vann for å holde deg ren og fri for infeksjoner.

Fortsett læring

Utforsk mer