Jente på seng

Sannsynligvis har du har begynt å føle at kroppen din forandrer deg. Det kalles pubertet.

Det er når kroppen din forandrer seg fra å være barn til å bli voksen. En av de største forandringene du vil oppleve er mensen, når du begynner å få blødninger. Hvis du er nervøs når det gjelder dette, så husk at du ikke er alene. Det er noe som alle jenter går gjennom. Mensen vil sikkert ha blitt en vanesak for deg etter noen få måneder. Men inntil den tid ønsker vi at du tar det med ro og blir mer forberedt ved å gi deg svar på noen av de vanligste spørsmålene.

Hva er mensen?

Det er det som skjer når kroppen din er moden nok til å få en baby. Hver måned blir vevet på innsiden av livmoren tykkere og eggstokkene dine frigjør et egg (som kalles eggceller). Hvis sæd befrukter egget, holder vevet seg der for å hjelpe med graviditeten. Men dersom egget ikke blir befruktet, kvitter kroppen seg med vevet gjennom skjeden. Det vevet er det blodet du kan se, og denne månedlige prosessen kalles menstruasjon.

Når kommer du til å få din første mensen?

De fleste jenter begynner å få tegn på sin første mensen og begynner med blødninger mellom 11 og 14 år, men det kan også skje når som helst mellom 8 og 16 år. Husk at vi er alle forskjellige, så hva som er normalt for venninnene dine er kanskje ikke normalt for deg. Du kommer til å fortsette å få mensen til du er rundt 50 år, og da starter noe som heter overgangsalderen. Det er når kroppen slutter å menstruere og den ikke lenger kan lage barn.

Hva er tegnene på din første mensen?

Husker du de forandringene vi snakket om? Dersom du har følt at brystene dine har blitt større, hvis du har begynt å gro kjønnshår og hvis du har lagt merke til en hvit utflod i undertøyet ditt, da blir det ikke lenge før du får din første mensen. Det kan også tenkes at du opplever det vi kaller premenstruelt syndrom (PMS). Det gir symptomer som menssmerter (magekramper), humørsvingninger, oppblåsthet, vondt i ryggen, vektøkning og urenheter i huden.

Hvor lenge varer den første mensen?

Som regel varer blødningene mellom 4 og 5 dager, men mensen kan vare fra 3 til 8 dager. Men igjen, vi er alle forskjellige. Mensen er en del av din menssyklus som starter på dag én med blødning og slutter dagen før neste mens begynner. Gjennomsnittlig lengde på en syklus er 28 dager, men den kan være kortere eller lengre.

Hvor mye blod er normalt?

Det kan kanskje virke som det er mye blod, men det er antagelig ikke mer enn omtrent 4 spiseskjeer. Det er normalt at du blør mest i de første få dagene av mensen.

Fortsett læring

Utforsk mer