Jente som beregner eggløsning ved hjelp av menskalenderen fra Libresse

Artikkelen ble sist oppdatert: April 3, 2024 kl 12:00

Eggløsning er et ord du sikkert har hørt massevis av ganger, men likevel har du kanskje ikke full oversikt over hva det er, når det skjer, og hvor lenge det varer. Her får du informasjon om typiske tegn og symptomer på eggløsning, og du lærer å beregne når i måneden det skjer!

Dette er eggløsning

Tenk på eggløsningen som en del av menssyklusen. Det er det øyeblikket når et modent egg løsner fra eggstokkene, som sitter på hver sin side av livmoren. Uten eggløsning – ingen mens. Men hvordan og hvorfor skjer eggløsningen? Jo, hver måned gjør hormonforandringer at et modent egg løsner fra en av eggstokkene. Derfra vandrer det via en av egglederne og ned mot livmoren. Hvis egget på veien til livmoren møter en sædcelle, kan det bli befruktet. Da blir man gravid. Det er greit å være klar over at sædceller kan leve i opptil fem døgn i kroppen.

Men hvis egget ikke blir befruktet, støtes det i stedet ut av kroppen sammen med blod og livmorslimhinne som har blitt tykkere for å forberede seg på et befruktet egg. Egget, blodet og livmorslimhinnen som kommer ut, er altså det vi kaller for mens. Det absorberes av en beskyttelse som er beregnet på å kapsle inn mensblodet og nøytralisere lukt. For eksempel bind, menstruse eller menskopp!

En illustrasjon av en livmor, eggstokker, eggledere og egg.

1. Eggstokk  2. Egg  3. Eggleder

Når har man eggløsning?

Når eggløsningen skjer, og hvor lenge den pågår, varierer fra person til person. Men det skjer en gang mellom dag 10 og 17 i menssyklusen, og det er da faren – eller sjansen – for å bli gravid er størst. Eggløsningen skjer med andre ord omtrent 14 dager før mensen kommer. Da er man fertil og må altså tenke litt ekstra på å bruke prevensjon, for eksempel kondom, hvis man ikke vil bli gravid. For å følge med på når du har eggløsning, kan du bruke en menskalender, men husk at beregningene er omtrentlige. Dette er ingen eksakt vitenskap! Egget lever i cirka 12–24 timer etter at det har løsnet, noe som iblant kalles for en eggløsningssyklus. Men det betyr ikke at den dagen er det eneste tidspunktet du kan bli gravid på. Ditt «fertile vindu» begynner flere dager før eggløsningen, siden sædceller vanligvis kan leve i opptil fem døgn i kroppen.

Hva er vanlige tegn og symptomer på eggløsning?

  • Gjennomsiktig, seig og glatt utflod kan være et tegn på eggløsning. Her kan truseinnlegg hjelpe for å beskytte undertøyet mot flekker og holde det rent lenger. Truseinnlegghar mindre oppsugingsevne enn bind og skal derfor brukes til utflod eller svært små blødninger, for eksempel mot slutten av mensen
  • Noe annet som kan oppstå i forbindelse med eggløsning, er «mittelschmerz» – tysk for mellomsmerte – altså eggløsningssmerte. Det er en plutselig eller konstant smerte i nedre del av magen. Den pleier å være ganske svak. Hvis det gjør veldig vondt, bør man oppsøke fastlege eller helsesykepleier for å sjekke at alt er som det skal. Endometriose kan for eksempel forårsake smerter og plager over lengre tid, og man bør oppsøke lege for å få hjelp med symptomene. Det er like normalt å ha smerter ved eggløsning som å ikke ha det
  • Man kan oppleve en plutselig økning i kroppstemperaturen med opptil 0,5 grader
  • Man kan få murrende smerter i ryggen
  • Kvalme ved eggløsning er ikke uvanlig
  • Brystene kan føles ømme
  • Man kan få oppblåst mage
  • Enkelte opplever iblant også at de blir mer følsomme for smak og lukter
  • Humørsvingninger kan oppstå
  • Man kan få mindre blødninger

Ung kvinne med eggløsning

Hvordan endrer utfloden seg ved eggløsning?

At utfloden endrer seg, er et av de sikreste tegnene på at man har eggløsning. Den endres fra sitt vanlige jeg til en mer gjennomsiktig, glatt og seig variant som minner om rå eggehvite. Det er for at det skal bli enklere for sædcellene å svømme rundt og lete etter egg. Mengden pleier også å øke. Et truseinnlegg kan være til hjelp for å absorbere utfloden og beskytte undertøyet. Når lutealfasen starter etter eggløsningen, bør utfloden minke og bli tørrere, mer klissete og mer kremaktig.

Hvordan beregner jeg eggløsning?

Du kan beregne eggløsningen ved hjelp av en menskalender (men bare omtrentlig – dette er ingen eksakt vitenskap), ved å måle temperaturen gjennom hele menssyklusen eller ved å bruke en eggløsningstest som kan måle hormonnivåer i urinen. Hvis du beregner eggløsningen av fertilitetsgrunner (enten for å bli gravid eller fordi du vil unngå det), er det best å rådføre seg med en lege eller jordmor for å være sikker.

Hvis du vil lære enda mer om menssyklusen, kan du for eksempel lese våre artikler om menssyklusen eller PMS.

Hvordan fungerer det med eggløsning og prevensjon?

Altså – ett egg i måneden og alt det der, men fungerer det på samme måte hvis man bruker prevensjon? Nei. Det gjør det vanligvis ikke. Hormonell prevensjon – altså for eksempel p-piller, p-ringer, p-plaster eller p-staver – hemmer kroppens egne hormoner, slik at det ikke blir noen eggløsning. I tillegg finnes det hormonspiraler som ikke påvirker eggløsningen, men frigir hormoner som sørger for at ingen egg vil vokse i livmoren. Prevensjonsmidler uten hormoner, for eksempel kobberspiral, pessar og kondomer, har ingen innvirkning på eggløsningen i det hele tatt. Ulike metoder påvirker altså kroppen på ulike måter!

Vanlige spørsmål og svar om eggløsning

Hvor mange dager etter mensen har man eggløsning?

Eggløsningen skjer ikke på et bestemt tidspunkt etter mensen, men cirka 14 dager (pluss/minus noen dager) før neste mens.

Kan man få eggløsning rett etter mensen?

Det kan skje. Selv om mensen er regelmessig, kan eggløsningen være uregelmessig i en periode i livet.

Hvor mange dager etter eggløsning får man mensen?

Vanligvis ca. 14 dager. Mer uregelmessig de første årene etter at man har fått mensen.

Hvordan vet man når man har eggløsning?

Utfloden er gjennomsiktig, seig og slimete, nesten som rå eggehvite. En del får en liten blødning. Noen kan oppleve smerter som varer i alt fra noen timer opptil et døgn. Mange merker ikke at de har eggløsning.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.

Fortsett å lære deg mer