Bein og overkropp på en kvinne med en halv fersken i fanget – Libresse

Er det forskjell på intimsåpe og vanlig såpe? Hvor ofte skal du vaske, er det nødvendig og går det egentlig like bra med bare vann?

Det beste med å ha et underliv, er at det er ditt eget og du kan ta vare på det akkurat sånn du ønsker. Vulvaen din er helt unik, og den som faktisk vet best hva som skal til for at den har det bra, er jo deg. Samtidig finnes det noen ting som gjelder for alle underliv, blant annet at de trenger litt kjærlighet, omtanke og vaskehjelp.

Hvor ofte skal man vaske underlivet?

Husk på at du bør vaske underlivet hver dag. Da skal du vaske mellom kjønnsleppene, opp på venusberget, lysken og rumpa. Man skal ikke vaske inni skjeden, det er strengt forbudt faktisk, for hvis man gjør det kan man forstyrre den viktige pH-balansen, for ikke å snakke om at du gjør jobben til utfloden! Å vaske for ofte kan føre til at den ømtålige huden blir uttørket. Hvis du vasker for sjelden, kan det bli litt for lett for ulike bakterier å slå seg til ro der. Så en mellomting er best, og en mellomting er som sagt én gang om dagen.

Kvinne ser på speilbildet sitt – Libresse

Kan du vaske underlivet med såpe?

Vasking én gang om dagen er med andre ord greit. Men hva skal du bruke når du vasker, da? Såpe, olje, vann eller noe helt annet? Ingenting er feil, men det finnes ulike grader av rett her. Vanlig såpe er som oftest en ganske dårlig idé, ettersom den har en pH på rundt 9. Alle som har litt peiling på pH vet at for høy pH kan ødelegge den naturlige balansen og skape problemer som kløe eller tørrhet. Vann har en pH på 7, så det er bedre, men hvis man er veldig følsom kan også dette være en litt for høy pH. I tillegg vil det være vanskelig for vann å få bort rester av sperm, kondomer og glidemiddel. Olje fungerer bra i den forstand at det legger seg som en tynn hinne i underlivet for å stenge inne fukten, men den rengjør derimot ikke og har heller ikke samme pH-verdi som underlivet ditt. Så babyolje, kokosolje, mandelolje og alle andre oljer der ute – kanskje ikke det perfekte valget for ømfintlig hud. En mild intimsåpe med pH-balanserende effekt rengjør og hjelper til med å holde bakteriene i godt humør.

I tillegg er det sånn at som med resten av kroppen, så er det utrolig individuelt hva en liker og hva som funker! Det finnes serum, hudkremer og tonere for ansiktet, alle for ulike typer hud og for ulike forutsetninger. Du kan tenke på samme måte når det gjelder underlivet: Alle liker forskjellige ting. Det som funker for en selv er ikke nødvendigvis perfekt for alle.

Mønster av stiliserte kvinners hofter, tekst på bilde Hip Hooray - Libresse

Skal du vaske inni skjeden?

Å, så bra at du spør. Eller, det gjorde du jo ikke – men dette er så utrolig viktig at vi later som at du gjorde det: Du skal ikke vaske vaginaen, musa, skjeden, dåsa – hva du nå enn kaller den – inni! Å spyle vann eller noe annet inn i vaginaen din, er som å sende en ønskeliste med problemer øverst som første ønske. Greia er nemlig at når det kommer til rengjøringen av vaginaen/musa/skjeden/dåsa, alt det du tenker er inni deg, så ordner det seg selv. Det er bare å lene seg tilbake og stole på at utfloden tar seg av det. For det gjør den, og den er best! Men «hæ» tenker du kanskje, vi snakket jo akkurat om at den skal vaskes? Ja, det gjorde vi definitivt, men når vi snakker om vask så snakker vi om vulva, de ytre delene av kjønnsorganet, for disse områdene har null kompetanse i selvrengjøring. Merkelig? Ingen fare, vi hjelper deg. Her kan du lese litt om anatomi.

Kvinne på stranden med bindformet luftmadrass – Libresse

Hvordan bruker jeg intimservietter?

Tenk på våtserviettene for intimpleie som kompisen din når du skal vaske vulvaen, men ikke har et bidé (google det) tilgjengelig, savner rennende vann eller bare kjenner at det ikke funker å stille seg i dusjen eller bredbeint foran vasken. En rask vask som rengjør og pH-balanserer all den følsomme huden en har i underlivet. For eksempel som når du har mensen og vil ha det litt ekstra rent, ettersom du tross alt er litt mer følsom akkurat da. Eller kanskje når du har trent, men skal vente med å dusje og samtidig unngå at svetten mater bakteriene. Eller etter sex (gratulerer med moroa!) og du ikke ønsker å dra i gang med en voldsom dusj. Ja. Det finnes en del tilfeller der det kan være greit å ha en intimserviett som backup, rett og slett.

Fortsett læring

Utforsk mer