Endringer i puberteten

Hvis du er i puberteten, har du antakelig lagt merke til noen endringer i kroppen din, som at brystene vokser og hoftene blir bredere.

Du har nok også sett noen ganske store utviklinger i underlivsområdet. Vi kaller hudområdet fra rett under navlen til mellom lårene, som har en omtrentlig form som en V, for underlivet. 

Det kan ha kommet kjønnshår der, hår som er tykkere og grovere enn håret på resten av kroppen. Og kanskje har du fått utflod – en fargeløs eller kremet væske som har en svært svak lukt. Ikke bekymre deg, dette er helt normalt og noe alle jenter opplever. Og selv om disse endringene virker merkelige, skjer de av en positiv grunn. Kjønnshår reduserer friksjon, slik at intimhuden din ikke blir irritert, mens utflod er kroppens måte for å holde bekkenet rent og skjeden fuktig, noe som også forhindrer infeksjon.

En annen ting å holde utkikk etter er selvfølgelig mensen. Den første mensen, kjent som menarke, er som regel lett med bare en liten mengde blod, eller den kan være veldig mørk, nesten brun. Mensen kan komme ganske tilfeldig i begynnelsen, så du vil ikke få et tydelig eller forutsigbart mønster på menssyklusen din med én gang. Igjen – dette er ikke noe å bekymre seg for, mensen vil etterhvert finne en regelmessig rutine.

Når du får kjønnshår og utflod vil underlivet ditt lukte mer enn før, fordi svette og bakterier raskt kan hope seg opp i et slikt varmt og fuktig område. Dette betyr at god hygiene er veldig viktig. Ta en dusj hver dag og bruk rene klær og ‘pustende’ bomullsundertøy. Da vil du alltid lukte fresht og føle deg komfortabel. Når du får mensen, skift beskyttelse ofte, og bruk våtservietter for intimområdet for å holde deg ren.

Skjeden er selvrensende, så det er ikke nødvendig å vaske inne i den (referert til som ‘utskylling’). Utskylling kan faktisk føre til tilstander som soppinfeksjon eller bakteriell vaginose, så unngå dette. Det kan også hende at parfymerte såper, dusjsåper og badeskum gjør deg sår i underlivet, så bruk en uparfymert såpe eller en intimsåpe.

For å holde deg ren og komfortabel, tørk gjerne med intimservietter etter hvert toalettbesøk, før du bruker mykt toalettpapir for å klappe deg tørr.  Bruk gjerne truseinnlegg hver dag, som Libresse DailyFresh, for å holde området fresht og for å beskytte undertøyet.

Fortsett læring

Utforsk mer