Urinlekkasje kan virke som et skummelt ord, men hvis vi skal være ærlige, noen dråper med urin er noe mange opplever av mange forskjellige grunner.

Svette, utflod og uregelmessig blødning er alle vanlige ting å se i trusen, det er også helt normale dråper som kommer fra underlivet gjennom livet. For det meste er det også tegn på en lykkelig og sunn vagina. I tillegg til alle disse væskene, kan du også oppleve noen dråper urin fra en tid til annen.

Lett inkontinens er ikke noe å skamme seg over, det er tross alt bare litt urin. Det som er viktig er å finne ut hvorfor det kommer og hvordan du best håndterer det. Så nå skal vi gå gjennom hvorfor det skjer og hva som kan gjøres med det.

Hva menes egentlig med urinlekkasje?

Bak ordene urinlekkasje og inkontinens ligger rett og slett en manglende evne i kroppen å klemme igjen. Det er en forestilling om at dette bare skjer med gamle mennesker, men sannheten er at det kan skje med alle. Både menn og kvinner, gamle og unge.

Det er noen få forskjellige typer inkontinens. Anstrengelseinkontinens betyr at du kan urinere når du nyser, hoster, løper, løfter tungt eller ler kraftig. Tranginkontinens, også kjent som urgeinkontinens, er derimot en annen vanlig form som gjør at du plutselig føler stor trang for å urinere og ikke klarer å holde deg til du kommer deg på toalettet.

Vi kaller det milde inkontinensproblemer når du opplever at det er urin i trusen i enkelte perioder eller ved visse anledninger. Selv om mild inkontinens er veldig vanlig – det er noe hver tredje kvinne opplever et tidspunkt i livet, –er det mange av oss synes det er flaut å innrømme at vi har det. Det er på tide å endre dette og snakke om det, slik at vi kan fjerne stigmaet som så mange må leve med. Det kan utgjøre en stor forskjell å kunne snakke med dine kjære om dine opplevelser og se urinlekkasje som noe til felles i stedet for noe du går gjennom alene.

Hva er det som forårsaker inkontinens?

Urininkontinens skyldes mange forskjellige ting. Hvis du opplever det, er du absolutt ikke alene – nesten 423 millioner mennesker over hele verden er berørt av det!1 Det at du uriner på deg kan skyldes alt fra sykdom som påvirker selve urinrøret (dvs. det som fører urin fra blæren og ut av kroppen), urinveisinfeksjoner til bivirkninger av medisiner. For menn kan det også være et problem med prostatakjertelen. 

Det er en rekke grunner til at det er vanligere at kvinner får urin i trusen:

Graviditet

Når du som gravid har en liten baby i magen, går kroppen din gjennom mange endringer. Å oppleve at det er vanskeligere å holde tett er svært vanlig, blant annet fordi det er mindre plass til blæren og at du har en liten krabat som bruker den som en trampoline. Hormonelle endringer gjør også sin del. Hormonene skal jo gjøre kroppen klar til fødselen og mykne musklene i bekkenbunnen, slik at babyen kan komme ut. Det at det også er en livmor med baby, morkake og fostervann som presser på, gjør heller ikke underverker for blæren.  

Vi har skrevet en artikkel der du kan lese nærmere om hvordan kroppen endrer seg etter en fødsel – les den for å finne ut hva du kan forvente fysisk etter at du er ferdig med den store jobben med å bære frem et barn.

Å føde

Å føde er vanligvis transformerende, helt fantastisk og ganske så forvirrende. Vi kan nok alle forstå at det som skjer både her og der får oss til å si farvel til alt som har vært – både mentalt og fysisk. Du hører vanligvis mest om det utrolige med å føde, at du er imponert over hva kroppen din takler og hvor sterk den er, men det er også slik at det er vanlig å sprekke, få strekkmerker og urinlekkasje etter fødsel kan oppstå. Det er så mange som 9 av 10 førstegangsfødende som får en eller annen form for brist eller gjennomgår perinealsnitt2 (dvs. at man lager et snitt når barnet er på vei ut). 

Etter at du har født, vil bekkenbunnen være litt strukket en stund (som kanskje ikke er så rart med tanke på at en baby har kommet gjennom den), og du kan få urinlekkasje etter fødselen. Det er ikke helt usannsynlig at din mor, farmor, mormor, søster eller venn har gått gjennom nøyaktig det samme og løst problemet. Litt urininkontinens i ny og ne er helt normalt etter en fødsel, men det er ikke noe du trenger å lide i stillhet med eller godta som en ny normal i livet ditt. Gi det litt tid, men definitivt ikke for mye! Hvis det fortsetter, snakk med jordmoren din, hun kan veilede deg videre, og du kan få hjelp av en fysioterapeut for å få kontroll over bekkenbunnen.

Overgangsalderen

I tillegg til de fryktede hetetoktene som føles som om du er foran et bål og det faktum at menstruasjonen slutter, betyr overgangsalderen at mengden av hormonet østrogen i kroppen avtar. Dette betyr blant annet at slimhinnene kan bli tørrere, tynnere og mindre elastiske. Det at det ikke er østrogen i kroppen, kan også svekke musklene i bekkenbunnen og forårsake noen få urindråper fra tid til annen. 

Mange får urinlekkasje av forskjellige grunner, men heldigvis kan man gjøre noe med det. Du trenger ikke å få et dårligere liv på grunn av noen uvelkomne dråper.

Hvilke typer behandlinger finnes det mot lett inkontinens?

Det at det er tabu og at det er mangel på kunnskap om inkontinens, kan få mange til å føle seg usikre og nølende om hva de skal gjøre når det av og til når det kommer litt urin i trusen. Det som er bra er at uansett hva som forårsaker urinlekkasje, er det mange måter å behandle og forbedre den underliggende årsaken mens du håndter symptomene. 

Blæren din er en følsom liten venn som kan reagere på mange forskjellige ting som koffein, alkohol, kullsyreholdige drikker, sure ting, krydret mat og til og med sjokolade.4 En liten diva ganske enkelt. Men du trenger ikke å slutte med favoritt-tingene dine. Det handler mer om å tenke på når du spiser eller hva du drikker, og i hvilken mengde – å hive innpå en kullsyreholdig drikke før leggetid er kanskje ikke en genistrek. 

En annen «gamechanger» for urininkontinens er trening av bekkenbunn ved hjelp av knipeøvelser. Et par minutter hver dag kan gjøre underverker, og de kan gjøres når som helst: Foran TV-en, når du bruker telefonen eller er på bussen. Sett en alarm, så husker du lettere at du skal sette i gang!

Mens du venter på at det skal bli bedre, kan det være greit å bruke inkontinensutstyr, som for eksempel et truseinnlegg som er utviklet med tanke på alle dråper fra underlivet. Så ikke bare utflod og uregelmessig blødning, men også litt urin. Vår Dailies Extra Protection Panty Protection tar seg av underlivets lille lotteri og absorberer 30 % mer enn vanlige truseinnlegg, fjerner fuktighet og kapsler inn lukt slik at du kan føle deg trygg, komfortabel og fresh mens du lever videre med det livet du ønsker.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen gis bare for å informere, og skal ikke brukes til å stille diagnoser eller til å utføre behandlinger. Be alltid en lege om informasjon om spesifikke helsetilstander.

[Referanser]

Ekstra beskyttelse hele dagen

Prøv vår mest absorberende beskyttelse hittil – Dailies Extra Protection Long truseinnlegg.

For alle typer dråper fra underlivet