Vi kjenner oss nok alle igjen. Når man sitter der på toalettet, ser noe rart i trusen og lurer på hva ER det der for noe? Frykt ikke! Det meste som kommer fra underlivet er helt normalt og en del av det å ha en livmor.

Få mer kunnskap om hva som er normalt for deg

Jo mer du vet om hva du kan forvente å finne i trusen, og hvorfor, desto lettere kan du forstå de mystiske budskapene som din vulva og vagina sender til deg. Litt som å tyde underlivets morsekode. Og det vil man jo kunne gjøre?!

Denne guiden gjør det lettere å finne ut hvorfor man har uregelmessig blødning, analysere utfloden og få bedre kontroll over situasjonen – selv om det iblant får deg til å se rødt, gult, hvitt, grått eller grønt.

Utflod

Ser du utflod i trusen? Gratulerer! Det er helt normalt ettersom det er vaginaens måte å rengjøre seg selv og finne riktig pH-balanse på. Godt jobbet, vagina!

Hvilken farge du ser på utfloden varierer avhengig av hvor du befinner deg i din syklus. Den kan være melkehvit, lyserosa og gulgrønn. Utflod kan forårsakes av hormonforandringer som graviditeter og eggløsning. Den kan også bli annerledes når du er opphisset (det kommer vi til snart) eller om du spiser nye vitaminer, antibiotika eller visse typer næringsmidler [1].

Når skal jeg kontakte legen?

Ikke uroe deg for mye. De fleste utflodene er kroppens måte å sladre om hvordan den har det. Men om man begynner å klø, har en mer klumpete konsistens eller lukter vondt, kan du ha fått en infeksjon [2]. Vi anbefaler deg å kontakte legen hvis du føler et behov for å snakke med noen og få mer informasjon om dette. 

Utflod kan være alt i fra melkehvit, tykk og hvit, gul til grønn, rosa eller rød.

Hvit, gjennomsiktig, kremaktig, klissete eller lyserosa – utfloden din kommer i alle farger og seigheter, og forandrer seg i hele menstruasjonssyklusen. Men ha kontroll på om den er veldig gulgrønn og lukter vondt, det kan nemlig være et tegn på infeksjon.

Uregelmessig blødning

De fleste som har menstruasjon (selv om den er uregelmessig) får noen ganger uregelmessig blødning. Uregelmessig blødning er altså hva man kaller den blodige utfloden som kan dukke opp under hele menstruasjonssyklusen og varierer i fargene rosa (ofte i begynnelsen av mensen), klart rødt og til slutt rustbrunt (i slutten av mensen [1]. Litt som et Pantone-fargekart over rødt, bare i trusen. Tilstanden kan også oppstå om du bytter prevensjonsmiddel eller gjennomgår hormonelle endringer om du f.eks. blir gravid eller kommer i overgangsalderen.

Når skal jeg kontakte legen?

Om det er så at du har rød utflod hele måneden, kan det være at noe ikke er som det skal. Kanskje en infeksjon eller celleforandring. Da bør du kontakte helsestasjonen, ungdomsmottaket eller din gynekolog for å undersøke hva det kan være.

Fargen på uregelmessig blødning varierer fra klart rød til rustbrun

Uregelmessig blødning er det vi kaller den blodige utfloden som dukker opp under menstruasjonssyklusen og kan være alt fra klart rød til rustbrun.

Lubrikasjon

Når du blir seksuelt opphisset dannes en gjennomsiktig, vannlignende væske i vagina – lubrikasjon. Det tyder på at blodkarene i skjedegangen utvides og slipper frem væsken [3]. Den hjelper til gjennom å smøre skjeden slik at man unngår skader eller smerte ved samleie. Det gjør den uansett om sexen innebærer penetrasjon eller ikke, eller om du koser deg med en partner eller for egen hånd.

Til tross for dette får en del iblant en mildere blødning etter penetrerende sex, oftest i form av en lyserosa væske.

Når du kommer i overgangsalderen (eller ved visse tilfeller under menstruasjonssyklusen) kan du merke at skjeden ofte blir tørrere enn tidligere. Dette tyder på hormonelle endringer og på at kroppen nå produserer mindre østrogen og progesteron [4]. At du blir tørr betyr absolutt ikke at du ikke lenger kan nyte ditt sexliv, men benytt deg gjerne av vannbaserte glidemidler eller vaginal fuktighetskrem for å beskytte vagina.

Når skal jeg kontakte legen?

Gjør det vondt når du har penetrerende samleie og du etterpå får tykkere utflod som lukter vondt kan det være et tegn på infeksjon, f.eks. bakteriell vaginose[2]. Bakteriell vaginose er ikke uvanlig og tyder på at pH-balansen i vulvaen har endret seg. Det kan den gjøre ved samleie, onani eller om du bruker sexleketøy som ikke er ordentlig rengjort. Tilstanden behandles med en antibiotikakur, så hold øyne (og nesebor) åpne for når det føles og lukter litt rart.

Fargen på væsker ved seksuell opphisselse varierer mellom hvit, rosa og rød

Gjennomsiktig og vannlignende utflod eller svært lys rosa ved seksuell opphisselse er helt normalt.

Tiss

Vi har alle opplevd det. Det ene øyeblikket ler du av en spøk og i neste sekund føles det ikke riktig så kult lenger… Men det er sånt som skjer! Små urinlekkasjer kan treffe alle aldre, men dukker vanligvis opp i forbindelse med graviditet og etter eggløsning. eller ved hormonelle endringer som for eksempel skjer i overgangsalderen [5]. Du kan forebygge det hele gjennom å styrke musklene i bekkenbunnen (altså de du tar i bruk når du holder tisset inne) [[6] med knipeøvelser og bruke truseinnlegg som holder deg tørr og kapsler inn lukt.

Når skal jeg kontakte legen?

Hvis du opplever tilbakevendende urinlekkasje, kan det være tegn på noe med alvorlig, så kontakt helsestasjonen om du føler deg urolig over å ikke holde deg like lenge som du pleier.

Fargen på tiss

Anstrengelsesinkontinens er vanligere enn du tror og rammer mennesker i alle aldre.

Svette

Akkurat som dine armhuler er din V-zone rustet med svettekjertler og hårsekker. Det er derfor slett ikke rart at du kan kjenne deg varmere, og også fuktigere her.

Det innestengte og varme miljøet i underlivet er den perfekte grobunnen for bakterier. Men, du kan gjøre det vanskelig for bakteriene ved å for eksempel bruke bomullstruser i stedet for syntetiske materialer, unngå tettsittende klær, sove uten truser og alltid vaske deg eller skifte undertøy etter treningsøkter [7].

Når skal jeg kontakte legen?

Kløende, unormal (da mener vi for deg) utflod eller annen irritasjon kan tyde på en soppinfeksjon som «idrettsvulva» eller bakteriell vaginose som trives og vokser i varme, innestengte miljøer [8]. Det er ingen fare – disse er enkle å behandle. Snakk med en lege om du kjenner deg urolig.

Representerer svette

Det er helt normalt at V-zonen blir svett siden den har massevis av svettekjertler og hårsekker.

Ha kontroll

Alle slags dråper fra underlivet er altså helt normale og ikke noe å skjemmes for. Det er kroppens måte å gi beskjed om hvordan den har det. Det er derimot alltid bra å ha kontroll på hva som er normalt for akkurat deg, og eventuelle forandringer. Deretter skal du selvsagt snakke med legen om du har spørsmål eller kjenner deg urolig.

Truseinnlegg for alle slags dråper fra underlivet

Uansett hva kroppen din finner på, har vi et truseinnlegg som tar hånd om det.